Gulasz po węgiersku z łopatki wieprzowej

3.67 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Aromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej z dużą ilością papryki i pomidorów. Świetny do placków ziemniaczanych, klusek na parze, ziemniaków gotowanych lub z kaszą.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    3 średniej wielkości papryki użyłam kolorowych
    250-300 gramów cebuli
    1 mała puszka pomidorów krojonych
    sól
    2 łyżeczki papryki czerwonej
    1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
    1 łyżeczka papryki wędzonej
    wegeta
    2 duże ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz po węgiersku z łopatki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy na dużej patelni aż się lekko przyrumieni.
    W garnku podsmażamy cebulę pokrojoną w dużą kostkę i dodajemy przesmażone mięso.
    Całość przyprawiamy solą , paprykami słodką, wędzoną i ostrą, wegetą, pokrojonym na plasterki czosnkiem. Chwilę smażymy i zalewamy gorącą wodą tak aby przykrywała mięso.
  • 2. Całość dusimy pod przykryciem ok.1 godziny aż mięso będzie prawie miękkie. W razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn niewielką ilością wody aby potrawa się nie przypaliła.
    Mieszamy co jakiś czas. Następnie dodajemy pomidory z puszki i szczyptę cukru.
  • 3. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę lub paski.
    Dodajemy do gulaszu i dalej całość dusimy od czasu do czasu mieszając aż mięso i warzywa będą miękkie.

Porady

Gulaszu nie ma potrzeby zagęszczać mąką jest naturalnie gęsty za sprawą dużej ilości cebuli i pomidorów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pomidor Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować