GULASZ Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ W OTOCZENIU MARCHEWKI

4.5 (197 ocen)

  • 15 min

Pyszny gulasz z marchewką. Szybki w przygotowaniu.

  • 15 min

Składniki:

  • Około 40 dkg łopatki wieprzowej,
    2 średnie marchewki,
    duża cebula,
    liść laurowy,
    łyżka masła,
    większa szczypta majeranku,
    szczypta soli,
    szczypta pieprzu,
    pół łyżeczki papryki słodkiej,
    pół łyżeczki papryki ostrej,
    pół litra wywaru (może być z kostki),
    3 ziarenka ziela angielskiego,
    mąka,
    2 ząbki czosnku,
    łyżka posiekanej natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z łopatki wieprzowej w otoczeniu marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroję w kostkę, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem oraz papryką, podsmażam łyżce masła.
    Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno siekam.
    Podsmażone mięso zdejmuję z patelni, na pozostałym tłuszczu podsmażam warzywa.
    Warzywa przekładam do garnka, dodaję mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy oraz ziele angielskie.
    Całość zalewam wywarem, doprowadzam do wrzenia, gotuję na małym ogniu około godziny.
    Na koniec zagęszczam 2 łyżeczkami mąki rozrobionym w odrobinie zimnej wody oraz dodaję pietruszkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować