Grzyby w sosie do słoika

5 (1 ocen)

  • Łatwy

Przepis przesłała Katarzyna Żyłka.

  • Łatwy

Składniki:

  • - świeże grzyby leśne (dowolne): 1 kilogram
    - olej: 1 szklanka
    - woda: 1 szklanka
    - cukier: 4 łyżki
    - ocet (można trochę więcej): 4 łyżki
    - mielona słodka papryka: 1 łyżka
    - koncentrat pomidorowy: 3 łyżki
    - cebula: 0.5 sztuki
    - sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - marchew (kilka plasterków surowej marchewki do smaku): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Grzyby w sosie do słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, obgotowujemy i odcedzamy.
  • 2. Cebule kroimy w półplasterki i obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodajemy do grzybów.
  • 3. Grzyby i cebule dusimy na patelni. Wlewamy wodę, dodajemy cukier, ocet, olej, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusimy około 15 minut.
  • 4. Pod koniec duszenia doprawiamy mieloną papryką, mieszamy. Gorącą potrawę wkładamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować