Grzyby marynowane tradycyjnie

  • wyświetlono: 21099 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Robię różne zalewy do leśnych grzybów. Dzisiaj klasyczna marynata do grzybów. Marynuje w nich borowiki, kozaki i podgrzybki, są przepyszne :)

Apetyczna babeczka
  • 120min

Składniki

Składniki na zalewę:

3 szklanki wody
2 szklanki octu 10%
1/2 szklanki cukru
1 listek laurowy
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania przepisu:

Grzyby marynowane tradycyjnie

  • 1. 1. Grzyby oczyścić, obgotować ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
    2. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet.
    3. Grzyby ułożyć w słoikach, dołożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować 10 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

grzybyPrzetworyborowikigrzyby marynowanemarynowanie grzybów

Komentarze

Podobne przepisy

Grzyby na ostro

Dodane przez: agazlotko

Marynowane grzyby na ostro

Sezon grzybobrania w pełni. Przepis...

Grzyby marynowane

Dodane przez: czarrna

Grzyby marynowane

Obowiązkowa pozycja w sezonie grzybowym...

.

Dodane przez: Anitka0804

Grzyby marynowane

Znalazłam cały koszyk grzybów w...

Grzyby marynowane

Dodane przez: danusia19671

Grzyby marynowane

Małe grzybki marynuję z ogonkami

image-2ahccbk

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Grzyby marynowane - prawdziwki w miodzie

Trudno mi pisać o innych grzybiarzach,...

image-0s08ytu

Dodane przez: Di bloguje

Grzyby marynowane (przepis uniwersalny)

Jest to przepis uniwersalny, który...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE