Grzyby marynowane

  • wyświetlono: 1210 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Grzybki marynowane w occie, doskonałe na zimę

  • 60min

Składniki

- małe grzyby (u mnie prawdziwki i kozaki, ale mogą być inne)

proporcje na zalewę:
- 1 szklanka octu 10%
- 3 szklanki wody
- 8-10 łyżek cukru
- 3 łyżeczki soli
- łyżeczka ziaren pieprzu
- łyżeczka ziela angielskiego
- kilka liści laurowych

Sposób przygotowania przepisu:

Grzyby marynowane

  • 1. Grzyby dokładnie obrać i umyć.
    Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać łyżkę octu i zagotować.
    Grzyby gotować ok. 15 min. Wylać na durszlak i przelać czystą wodą. Osączyć.
  • 2. Zalewa:
    Wodę z octem zagotować. Dodać sól, cukier i wszystkie przyprawy. Słoiki umyć i napełniać grzybami. Grzyby zalać gorącą zalewą. Zamieszać grzyby w słoiku, żeby pozbyć się powietrza.
    Zakręcić słoiki. Pasteryzować 30 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakigrzyby marynowane

Komentarze

Podobne przepisy

image-0wrfu2k

Dodane przez: paolineczka

Marynowane grzyby po węgiersku

Marynowane grzyby z dodatkiem ostrej...

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Dodane przez: Reniutka

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Do marynowania w zalewie słodko-kwaśnej...

image-0s08ytu

Dodane przez: Di bloguje

Grzyby marynowane (przepis uniwersalny)

Jest to przepis uniwersalny, który...

Grzyby marynowane

Dodane przez: Gregorhspeed

Grzyby marynowane

Dopóki sezon grzybowy trwa ,warto...

Grzyby marynowane

Dodane przez: czarrna

Grzyby marynowane

Obowiązkowa pozycja w sezonie grzybowym...

.

Dodane przez: Anitka0804

Grzyby marynowane

Znalazłam cały koszyk grzybów w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE