Grzyby marynowane

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

Grzybki marynowane w occie, doskonałe na zimę

  • 60 min

Składniki:

  • - małe grzyby (u mnie prawdziwki i kozaki, ale mogą być inne)

    proporcje na zalewę:
    - 1 szklanka octu 10%
    - 3 szklanki wody
    - 8-10 łyżek cukru
    - 3 łyżeczki soli
    - łyżeczka ziaren pieprzu
    - łyżeczka ziela angielskiego
    - kilka liści laurowych
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Grzyby marynowane

Grzyby marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie obrać i umyć.
    Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać łyżkę octu i zagotować.
    Grzyby gotować ok. 15 min. Wylać na durszlak i przelać czystą wodą. Osączyć.
  • 2. Zalewa:
    Wodę z octem zagotować. Dodać sól, cukier i wszystkie przyprawy. Słoiki umyć i napełniać grzybami. Grzyby zalać gorącą zalewą. Zamieszać grzyby w słoiku, żeby pozbyć się powietrza.
    Zakręcić słoiki. Pasteryzować 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować