Leśne grzybki w sosie pomidorowym ( w słoiki na zimę )

4.39 (174 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Grzybobranie w tym roku szczególnie udane. Część zdobyczy wysuszona, część zjedzona na bieżąco, a pozostała część zamarynowana. Przedstawiam przepis na grzyby w sosie pomidorowym na zimę. Robię takie grzybki od lat i są pyszne!!! Polecam

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody
    1 szklanka oleju
    1,5 szklanki octu
    6 łyżek koncentratu pomidorowego
    4 łyżki vegety
    2 łyżki papryki słodkiej
    6 większych cebul
    5 liści laurowych
    5 ziarenek ziela angielskiego
    3 litrowa miska podgrzybków (czubata)
    ( przepis na około 10 słoików 0,5l)
Wystaw ocenę:

4.39 (174 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Leśne grzybki w sosie pomidorowym ( w słoiki na zimę ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotujemy zalewe 1. Wszystkie składniki na zalewę czyli woda,olej, ocet, koncentrat pomidorowy, vegeta, papryka słodka, cebula, liście laurowe, ziele angielskie łączymy razem w garnku i gotujemy przez 5 minut.
  • grzyby 2. Grzyby oczyszczamy, kroimy na pół lub na ćwiartki jeżeli są duże natomiast mniejsze grzybki kładziemy całe i kilkakrotnie płuczemy. Obgotowujemy około 5 min w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  • zalewa 3. Grzyby odcedzone przekładamy do zalewy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
  • grzybki w sosie pomidorowym 4. Gotujące grzybki nakładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 minut.

Porady

Można użyć innych leśnych grzybów natomiast podgrzybki najlepiej się nadają do tego przepisu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować