Marynowane grzybki leśne

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

Przepis dostałam od mamy mojego męża i teraz sama robię mu te grzybki bo w takiej wersji bardzo mu smakują :)

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g grzybów leśnych: prawdziwki, maślaki, podgrzybki, kozaki itp.
    Zalewa:
    2 szklanki wody
    1/4 szklanki octu
    1 szklanka cukru
    1 łyżka soli
    10 ziaren pieprzu
    5 ziaren ziela angielskiego
    3 liście laurowe
    10 ziaren gorczycy
    1 cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Grzyby marynowane

Marynowane grzybki leśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zalewy (oprócz cebuli) zagotowujemy. W osobnym garnku zagotowujemy wodę. Grzyby dokładnie czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki, szybko płukamy pod bieżącą wodą, od razu wrzucamy na wrzątek i gotujemy minutę. Po tym czasie odcedzamy i wkładamy do umytych słoików. Zalewamy zalewą i do każdego słoika wkładamy plasterek cebuli. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10-20 minut w zależności od wielkości słoików. Smacznego :)

Porady

Grzyby możemy przygotować dzień wcześniej. Ostudzone przechowujemy w lodówce. Następnego dnia przygotowujemy zalewę i pasteryzujemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kozaki Maślak Podgrzybki Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować