Fasola w sosie pomidorowym - na zimę

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pyszna fasolka, będzie idealnym, szybkim obiadem w leniwe, zimowe popołudnie. ;)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 500 g drobnej, białej fasoli
    2 łyżki soli
    2 ,5 kg pomidorów
    1 główka czosnku
    1 łyżka ostrej, wędzonej papryki
    7 słoików po 400 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Fasola w sosie pomidorowym - na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wsypujemy do dużego garnka i zalewamy wodą (około dwóch litrów), pozostawiamy na noc do namoczenia.

    Następnego dnia dodajemy sól i gotujemy do miękkości.

    Z pomidorów usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy przez dwadzieścia minut, następnie miksujemy, doprawiamy wędzoną papryką i startymi ząbkami czosnku.

    Fasolę odcedzamy i dodajemy do pomidorów. Dusimy razem przez dziesięć minut.

    Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Wlewamy gorącą fasolkę.

    Pasteryzujemy dziesięć minut.

Porady

Wystarczy dodać podsmażoną cebulę, kiełbasę i obiad gotowy! ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Fasola Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować