Śliwki w sosie własnym w słoikach na zimę

4.7 (246 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne. Szybko i łatwo się je robi. A później... do deserów, do ciast, do zajadania.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • śliwki ( dowolna ilość )
    u mnie łyżka cukru na słoik ( dowolna ilość na słoik )
Wystaw ocenę:

4.7 (246 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Śliwki w sosie własnym w słoikach na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte śliwki kroić na pól i wyjmować pestkę. Takie śliczne połówki wkładać do wyparzonych słoików i dobrze dociskać. W połowie napełniania słoików dodać po łyżce cukru. Można cukier pominąć jeśli owoce są bardzo słodkie. Dokładnie zakręcić nakrętki i słoiki wstawić do garnka z wodą. Pasteryzować 15-20 min. ( od zagotowania się wody ). Wyjąć słoiczki i odwrócić denkiem do góry. Pozostawić do wystudzenia. Śliwki nieco opadną i puszczą sok.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować