Grzyby marynowane zrobione na zimę to najlepszy sposób, by zatrzymać je na dłużej niż tylko na lato. Co więcej, ten rodzaj przetworów to nasza polska tradycja - ta przekąska, podobnie jak śledź, jest nieodłącznym towarzyszem spotkań ze znajomymi czy rodzinnych biesiad. Jeśli dotychczas przygotowywałeś je w ten sam sposób, nasza galeria Cię zainspiruje, bo marynowanie grzybów to temat dający spore możliwości..
Marynowanie grzybów – jakie grzyby wybrać
Podstawową kwestią jest wielkość grzybów. Przygotowując grzybki do słoików, wybierajmy małe okazy. Nie wynika to jedynie ze względów wizualnych – fakt – mniejsze grzyby w całości dużo lepiej się prezentują, ale i z przyczyn praktycznych. Duże grzyby trzeba podzielić na mniejsze kawałki, a to sprawia, że proces przygotowania przetworów wydłuża się.
Jeśli chodzi o marynowanie grzybów, klasycznym wyborem są borowiki, podgrzybki i maślaki. Ale do słoika warto zamknąć też kurki, kanie, opieńki, no i oczywiście pieczarki.
Najlepiej, robiąc grzyby marynowane, pamiętać, że każdy grzyb to inny smak i aromat, dlatego najlepiej nie mieszać ich.
Warto też mieć na uwadze, by nie zalewać darów lasu gorącym octem, bo sprawia to, że grzyby robią się obślizgłe. Warto do naszych słoików z przetworami dodać pokrojoną w plastry marchew, która zatrzymuje ten proces.
Przepis na grzyby marynowane – jak marynować
Podstawą marynaty jest ocet, woda sól i cukier. Do nich dodaje się przyprawy – w wersji minimalnej jest to najczęściej ziele angielskie, gorczyca, liść laurowy. Ale to nie wszystko i właśnie w tym momencie otwiera się pole do eksperymentów. Grzyby w occie bowiem świetnie smakują, jeśli zalewę wzbogacimy o przyprawy. Nie zapomnijmy o ziołach – rozmarynie, tymianku, dużej ilości pieprzu lub warzywach – papryce, marchewce, cebulkach. Ciekawym połączeniem mogą być kurki marynowane z goździkami lub grzyby po węgiersku - marynowane z ostrą papryczką.
W przepisach z naszej galerii znajdziecie bardziej lub mniej typowe połączenia smaków, które sprawią, że nasze marynowane grzyby będą przepyszne.
Zobacz też sprawdzone przepisy na grzyby marynowane siostry Anastazji.
Komentarze