W sezonie na bób staram się tworzyć pyszne kompozycje, dania z jego udziałem. Ktoś kiedyś powiedział, że naleśniki są kopertami, którym z pełnym zaufaniem można powierzyć każdą treść. Stąd pomysł na to danie.
Gryczane naleśniki z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewamy mleko. Dokładamy do niego pozostałe składniki: jajka, mąki, proszek do pieczenia, wodę. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku.
Porcje ciasta wylewamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
2.Bób gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zdejmujemy z niego wierzchnią łupkę.
Cebulę rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojony w kostkę boczek. Razem chwilę smażymy, aż boczek będzie gotowy.
Bób miksujemy. Dokładamy do niego boczek, ser. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
3.Gotowym nadzieniem przekładamy naleśniki.
Gotowe delikatnie obsmażamy na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości masła.
Komentarze