Gryczane kotlety w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Aromatyczne kotlety gryczane z sosem pomidorowym to idealna propozycja na rodzinny obiad!

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego (wieprzowina - szynka i pierś z kurczaka)
    150 g kaszy gryczanej
    1 szt jajka
    1 szt ząbku czosnku
    mąka do pieczenia
    olej do smażenia
    sól
    pieprz
    gałązka rozmarynu
    1 szt cebuli

    Sos:
    3-4 szt pomidorów
    1 szt papryki słodkiej
    1 łyżeczka cukru
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gryczane kotlety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso (ja wykorzystałam wieprzowinę - szynkę i pierś z kurczaka) zmiel z cebulą w maszynce do mięsa.
  • 2. Ugotuj kaszę gryczaną i ostudź. Do kaszy dodaj zmielone mięso i jajko.
  • 3. Drobno pokrój czosnek, listki rozmarynu (lub tymianek) i wszystko razem wymieszaj na jednolitą masę. Dopraw solą.
  • 4. Uformuj niewielkie kotleciki, obtaczając w mące i smaż na rozgrzanej patelni przez 2-3 min. z każdej strony.
  • 5. W garnku z podwójnym dnem, wyłóż cebulę pokrojoną w talarki. Na wierzch wyłóż usmażony kotlety gryczane.
  • 6. Przygotuj sos pomidorowy - zmiel w maszynce do mięsa warzywa, dodaj sól, pieprz i cukier. Całość krótko duś na patelni, gdzie się smażyły kotlety.
  • 7. Zalej kotlety gotowym sosem i duś pod przykrywką na małym ogniu przez 15-20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować