Bardzo smaczne i apetycznie okrągłe ciasteczka z dziurką w czekoladzie.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
125 g masła
55 g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soky z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
160 g mąki pszennej
30 g skrobi kukurydzianej
20 g mleka w proszku
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
około 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej, do ozdoby
Maślane ciasteczka w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać ekstrakt z wanilii, sól, jajko, sok z cytryny miksując po każdym dodaniu. Do masy wsypać mąkę, mleko w proszku, skrobię i sodę. Zmiksować do połączenia. Masę przełożyć do worka cukierniczego zakończonego tylką w postaci gwiazdki i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niedużych odstępach.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 15 minut, aż będą lekko brązowe. Wystudzić na kratce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami masła, maczać każde ciastko do połowy i udekorować orzeszkami, odkładać na kratkę, do zastygnięcia.
Komentarze