Maślane ciasteczka w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i apetycznie okrągłe ciasteczka z dziurką w czekoladzie.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125 g masła
    55 g cukru
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soky z cytryny
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilli (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
    160 g mąki pszennej
    30 g skrobi kukurydzianej
    20 g mleka w proszku
    1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    około 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej, do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Maślane ciasteczka w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać ekstrakt z wanilii, sól, jajko, sok z cytryny miksując po każdym dodaniu. Do masy wsypać mąkę, mleko w proszku, skrobię i sodę. Zmiksować do połączenia. Masę przełożyć do worka cukierniczego zakończonego tylką w postaci gwiazdki i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niedużych odstępach.
    Piec w temperaturze 170ºC przez około 15 minut, aż będą lekko brązowe. Wystudzić na kratce.
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami masła, maczać każde ciastko do połowy i udekorować orzeszkami, odkładać na kratkę, do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować