Grillowane skrzydełka w miodowo-pomarańczowej marynacie

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 40 min

W sam raz na początek sezonu grillowego.

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • 8 skrzydełek kurczaka
    bagietka
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Marynata:
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki miodu akacjowego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sok z połowy pomarańczy
    1 łyżeczka tabasco
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    2 łyżeczki musztardy sarepskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowane skrzydełka w miodowo-pomarańczowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka umyć i osuszyć. Ponacinać w zgięciach, aby mięso nie kurczyło się w trakcie pieczenia.
  • 2. Marynata:
    Ząbki czosnku zgnieść i drobno posiekać. Do zmielonej kolendry dodać przygotowany czosnek, tabasco, oliwę, miód, musztardę i sok z pomarańczy. Wymieszać.
  • 3. Skrzydełka polać marynatą tak, aby całe mięso było nią oblepione. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  • 4. Grillować na niewielkim ogniu 20-25 minut, do uzyskania żądanego stopnia wypieczenia. W trakcie grillowania należy polewać mięso pozostałą marynatą.

    Skrzydełka są słodkie z lekką nutą pikantności. Nie dodawałem soli, więc mogą nie przypaść do gustu tym, którzy lubią dobrze posolone potrawy, ale zawsze do marynaty można sypnąć szczyptę lub dwie .

Porady

Do skrzydełek pasuje bagietka grillowana z dodatkiem oliwy czosnkowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Marynata Miód Skrzydełka Tabasco

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować