Grillowane skrzydełka w miodowo-pomarańczowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka umyć i osuszyć. Ponacinać w zgięciach, aby mięso nie kurczyło się w trakcie pieczenia.
2.Marynata:
Ząbki czosnku zgnieść i drobno posiekać. Do zmielonej kolendry dodać przygotowany czosnek, tabasco, oliwę, miód, musztardę i sok z pomarańczy. Wymieszać.
3.Skrzydełka polać marynatą tak, aby całe mięso było nią oblepione. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
4.Grillować na niewielkim ogniu 20-25 minut, do uzyskania żądanego stopnia wypieczenia. W trakcie grillowania należy polewać mięso pozostałą marynatą.
Skrzydełka są słodkie z lekką nutą pikantności. Nie dodawałem soli, więc mogą nie przypaść do gustu tym, którzy lubią dobrze posolone potrawy, ale zawsze do marynaty można sypnąć szczyptę lub dwie .
Porady
Do skrzydełek pasuje bagietka grillowana z dodatkiem oliwy czosnkowej.
Komentarze