skrzydełka pieczone w marynacie

4.45 (201 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Doskonałe, soczyste i delikatne mięsko w marynacie, która nada się również do udek lub żeberek wp. Przepis jest prosty, tani i uniwersalny, czego chcieć więcej? :)P.S Sól w przepisie zastąpiona jest przez maggi.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,3 kg skrzydełek z kurczaka

    marynata:
    3 łyżki płynnego miodu (miałam wielokwiatowy)
    2 kopiaste łyżki musztardy (jaką lubicie)
    3 łyżki pikantnego ketchupu (ulubionego)
    3 łyżki oleju
    4 łyżki maggi
    0,5 łyżki majeranku
    0,5 łyżki suszonego oregano
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Wystaw ocenę:

4.45 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skrzydełka pieczone w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Skrzydełka dokładnie umyć, osuszyć, poodcinać końcówki.
    Składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.
    Do sporej miski wrzucić mięso, wymieszać dokładnie z marynatą, przykryć folią aluminiową lub śniadaniową, odstawić do lodówki na 12 - 24 godziny.
  • 2. Po upływie w/w czasu skrzydełka wsadzić do rękawa do pieczenia, polać pozostałością marynaty.
    UWAGA: Skrzydełka można upiec w blaszce wysmarowanej tłuszczem, koniecznie pod przykryciem zrobionym z folii aluminiowej, pod koniec (na 20 min przed) zdejmujemy folię i pozwalamy się mięsu przyrumienić.
    Piec na środkowym poziomie piekarnika przez 60 minut w 180 stopniach (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Marynata do mięs Skrzydełka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować