Doskonałe, soczyste i delikatne mięsko w marynacie, która nada się również do udek lub żeberek wp. Przepis jest prosty, tani i uniwersalny, czego chcieć więcej? :)P.S Sól w przepisie zastąpiona jest przez maggi.
Skrzydełka pieczone w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka dokładnie umyć, osuszyć, poodcinać końcówki.
Składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.
Do sporej miski wrzucić mięso, wymieszać dokładnie z marynatą, przykryć folią aluminiową lub śniadaniową, odstawić do lodówki na 12 - 24 godziny.
2.Po upływie w/w czasu skrzydełka wsadzić do rękawa do pieczenia, polać pozostałością marynaty.
UWAGA: Skrzydełka można upiec w blaszce wysmarowanej tłuszczem, koniecznie pod przykryciem zrobionym z folii aluminiowej, pod koniec (na 20 min przed) zdejmujemy folię i pozwalamy się mięsu przyrumienić.
Piec na środkowym poziomie piekarnika przez 60 minut w 180 stopniach (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Komentarze