Skrzydełka w marynacie miodowo - cytrynowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Skrzydełka myjemy, osuszamy, odcinamy ostatnią część i odrzucamy.
2.Skrzydełka układamy w szczelnie zamykanym naczyniu i zalewamy marynatą. Każde skrzydełko obracamy tak, aby całe było pokryte marynatą. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc (można dłużej). W tym czasie 2-3 razy obracamy pojemnikiem tak, aby skrzydełka równomiernie pokryć marynatą.
3.Do naczynia żaroodpornego z pokrywą wlewamy olej i "obtaczamy" w nim każde skrzydełko. Skrzydełka układamy w naczyniu i przykrywamy. Pozostałą marynatę możemy wyrzucić.
4.Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni z termoobiegiem i wstawiamy naczynie ze skrzydełkami. Pieczemy 60-70 minut pod przykryciem, a następnie 10 minut bez przykrycia, aby skrzydełka ładnie się zrumieniły.
Podajemy z ziemniaczkami i dowolna surówką lub sałatką.
Porady
Odcięte końcówki skrzydełek możemy wykorzystać, przygotowując wywar na zupę.
Komentarze