Skrzydełka w marynacie miodowo - cytrynowej

0 (0 ocen)

Pyszne skrzydełka o niesamowitym aromacie i wspaniałym smaku - troszkę słodkie, delikatnie kwaskowe, lekko pikantne.

Składniki:

  • 8 sporych skrzydełek z kurczaka (900 - 1000 g)
    2-3 łyżki oleju
    marynata:
    sok z 1 cytryny
    2 łyżki płynnego miodu
    2 łyżki sosu sojowego
    szczypta soli
    szczypta mielonych płatków chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok Sosy

Skrzydełka w marynacie miodowo - cytrynowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Skrzydełka myjemy, osuszamy, odcinamy ostatnią część i odrzucamy.
  • 2. Skrzydełka układamy w szczelnie zamykanym naczyniu i zalewamy marynatą. Każde skrzydełko obracamy tak, aby całe było pokryte marynatą. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc (można dłużej). W tym czasie 2-3 razy obracamy pojemnikiem tak, aby skrzydełka równomiernie pokryć marynatą.
  • 3. Do naczynia żaroodpornego z pokrywą wlewamy olej i "obtaczamy" w nim każde skrzydełko. Skrzydełka układamy w naczyniu i przykrywamy. Pozostałą marynatę możemy wyrzucić.
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni z termoobiegiem i wstawiamy naczynie ze skrzydełkami. Pieczemy 60-70 minut pod przykryciem, a następnie 10 minut bez przykrycia, aby skrzydełka ładnie się zrumieniły.
    Podajemy z ziemniaczkami i dowolna surówką lub sałatką.

Porady

Odcięte końcówki skrzydełek możemy wykorzystać, przygotowując wywar na zupę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Skrzydełka Sok z cytryny Sos sojowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować