Sernik pod czereśniową pierzynką

  • wyświetlono: 295 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Miałem ochotę na sernik i chciałem koniecznie zrobić go z czereśniami. A oto rezultat - znika z talerza w mgnieniu oka.

  • 180min

Składniki

Sernik

herbatniki 350 gram
masło 150 gram
twaróg 800 gram
serek mascarpone 250 gram
wanilia 1 laska
jajka 4 sztuki
mąka kukurydziana 2-3 łyżki
cukier kryształ 150 gram

Czereśnie

czereśnie ok 1 kilogram
pomarańcza 1 sztuka
cytryna 1 sztuka
mąka kukurydziana 2 łyżki
cukier kryształ 3 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik pod czereśniową pierzynką

  • 1. Herbatniki zmielić na proszek. Ja użyłem herbatników czekoladowych, stąd kolor, ale mogą być też zwykłe. Dolać rozpuszczone wcześniej i przestudzone masło. Całość wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Powstałą mieszaniną wylepić spód i brzegi. "Ciasto" jest dosyć luźne, jednak powinno się przylepić bez problemu, jednak trzeba uważać, aby nie uderzyć tortownicy, ponieważ boki mogą łatwo odpaść i trzeba lepić od nowa. Wylepioną formę włożyć do lodówki.
  • 2. Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce. Dodać mascarpone, miąższ ze środka laski wanilii, miksować. Po chwili dosypać wymieszany z mąką cukier i połączyć całość. Do masy dodawać po jednym jajku cały czas miksując, ale już na niskich obrotach. Składniki mają się połączyć, nie muszą być idealnie wymieszane.
    Wyjąć wylepioną herbatnikami tortownicą z lodówki, wylać do środka masę serową i wyrównać. Piec ok 50 minut w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku. Po upieczeniu uchyliłem drzwiczki pieca i pozwoliłem ciastu kilka minut poleżeć w ciepłym otoczeniu. Następnie sernik wyjąc z pieca i odstawić do wystudzenia.
  • 3. Czereśnie umyć, wydrylować, pokroić na połówki. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok. Na patelnię wylać sok pomarańczowy, wsypać cukier, podgrzewać do czasu aż cukier się rozpuści. Dodać czereśnie i podsmażać całość ok 10 minut. Mąkę rozrobić z sokiem cytrynowym i wlać do podsmażonych czereśni ciągle mieszając. Podsmażyć całość 3-4 minuty. Jeszcze ciepły sos czereśniowy wyłożyć na przestudzony sernik. Kiedy całość osiągnie temperaturę pokojową wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. U mnie sernik nie zdążył się schłodzić - zjedzony niemal natychmiast :).

Porady

Sernik nie jest zbyt słodki, najsłodsze są czereśnie. Dlatego można dosłodzić masę serową jeśli ktoś lubi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylasernikherbatnikiCzereśniedo_kawyciasto_na_niedzielęsernik_z_owocamisernik_z_czereśniami

Komentarze

Podobne przepisy

sernik czereśniowy

Dodane przez: martula85

Sernik czereśniowy

Ciekawe połączenie smaków, sernik...

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI POD WIŚNIOWĄ PIERZYNKĄ

Dodane przez: violast11

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI POD WIŚNIOWĄ PIERZYNKĄ

Mój kolejny ulubiony sernik tym...

Sernik z pierzynką kokosową

Dodane przez: beattaa11

Sernik z mlekiem pod pierzynką kokosową

Ciasto proste do zrobienia . Idealne...

Mini serniczki czereśniowe

Dodane przez: Jaga85

Mini serniczki czereśniowe

Niewątpliwie warto poświęcić czas...

Sernik z czekoladą pod kokosową pierzynką i kruszonką

Dodane przez: juchab

Sernik z czekoladą pod kokosową pierzynką...

Zniknął w mgnieniu oka!

image-0m1rc3h

Dodane przez: marzencia117

SZARLOTKA POD PIERZYNKĄ

Takie ciastko to fajny pomysł na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE