Ciasto truskawkowo-poziomkowe

  • wyświetlono: 193 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto wymyśliłem przy okazji grilla z przyjaciółmi - okazało się hitem. posmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom.

  • 180min

Składniki

Biszkopt:
6 jajek
szklanka cukru kryształu
6 czubatych łyżek mąki
szczypta soli
cytryna
200 ml letniej wody
100 g cukru pudru

Dodatki:
1 litr śmietany 30%
1 kg truskawek
galaretka poziomkowa
3 łyżki żelatyny
100 g cukru pudru
garść poziomek

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto truskawkowo-poziomkowe

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać szczyptę soli i stopniowo dosypywać cukier kryształ, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać po jednym żółtku. Do wymieszanej masy przesiać mąkę i wymieszać delikatnie, ale już szpatułką, nie mikserem.
    Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę biszkoptową, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, następnie wyjąć z formy, oderwać papier do pieczenia i pozostawić do wystygnięcia. Do szklanki wycisnąć sok z całej cytryny, wsypać cukier puder i dopełnić letnią wodą. Wymieszać, a powstałym ponczem nasączyć biszkopt.
  • 2. Truskawki i poziomki należy wyszypułkować, umyć i pozostawić na sitku aby odciekły. Część truskawek (ok 200 gram) po przygotowaniu trzeba pokroić w kostkę, jednak niezbyt drobną. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia - musi być chłodna i lejąca, ale nie może się ściąć.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno. Wsypać cukier puder i wymieszać. Do ubitej dodawać po łyżce przygotowanej galaretki ciągle mieszając. Należy to zrobić w miarę szybko i sprawnie aby śmietana nie zrzedła.
    Do wyłożonej całkowicie papierem formy włożyć biszkopt. Na nim ułożyć ok połowę śmietany z galaretką. Na śmietanę pokrojone truskawki, które przykryć należy resztą śmietany. Wstawić całość do lodówki.
  • 4. Mus:
    Pozostałe truskawki zmiksować blenderem na gładka masę. Jeśli nie są zbyt słodkie można dosypać cukru według uznania. Żelatynę rozpuścić w 100 mililitrach gorącej wody. Wlać gorącą do musu i schłodzić w lodówce lub zamrażalniku. Kiedy mus ładnie zgęstnieje można wyłożyć go na ciasto. Całość schować do lodówki. Gdy mus będzie prawie gotowy, to znaczy sprężysty i dobrze ścięty przez żelatynę, wierzch ciasta udekorować poziomkami.
    Ciasto trzeba schładzać całą noc w lodówce, żeby śmietana i mus dobrze stężały.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaTruskawkipoziomkido_kawymus_TRUSKAWKOWYciasto_dla_dzieciciasto_na_niedzielęcoś_słodkiego

Komentarze

Podobne przepisy

truskawkowy puch

Dodane przez: majka190382

CIASTO TRUSKAWKOWY PUCH

Śnieżny puch zna każdy, tym razem...

ciasto

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Ciasto truskawkowe

Pyszne,proste ciasto z truskawkami,bitą...

Ciasto truskawkowa fantazja

Dodane przez: anemon

Ciasto truskawkowa fantazja

Bardzo smaczne i efektowne ciasto,...

Ciasto truskawowe

Dodane przez: Ancurek30

Ciasto truskawkowe

Sezonowe ciasto...

ciasto truskawkowe

Dodane przez: Gosiaczek118

Ciasto truskawkowe

CIASTO Z TRUSKAWKAMI W LECIE CZESTO...

truskawkowe pole

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Truskawkowe pole

Pyszne ciasto z truskawkami, na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE