Ciasto truskawkowo-poziomkowe

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto wymyśliłem przy okazji grilla z przyjaciółmi - okazało się hitem. posmakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    szklanka cukru kryształu
    6 czubatych łyżek mąki
    szczypta soli
    cytryna
    200 ml letniej wody
    100 g cukru pudru

    Dodatki:
    1 litr śmietany 30%
    1 kg truskawek
    galaretka poziomkowa
    3 łyżki żelatyny
    100 g cukru pudru
    garść poziomek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Mus Musy Ciasto

Ciasto truskawkowo-poziomkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać szczyptę soli i stopniowo dosypywać cukier kryształ, cały czas ubijając. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać po jednym żółtku. Do wymieszanej masy przesiać mąkę i wymieszać delikatnie, ale już szpatułką, nie mikserem.
    Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę biszkoptową, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, następnie wyjąć z formy, oderwać papier do pieczenia i pozostawić do wystygnięcia. Do szklanki wycisnąć sok z całej cytryny, wsypać cukier puder i dopełnić letnią wodą. Wymieszać, a powstałym ponczem nasączyć biszkopt.
  • 2. Truskawki i poziomki należy wyszypułkować, umyć i pozostawić na sitku aby odciekły. Część truskawek (ok 200 gram) po przygotowaniu trzeba pokroić w kostkę, jednak niezbyt drobną. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia - musi być chłodna i lejąca, ale nie może się ściąć.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno. Wsypać cukier puder i wymieszać. Do ubitej dodawać po łyżce przygotowanej galaretki ciągle mieszając. Należy to zrobić w miarę szybko i sprawnie aby śmietana nie zrzedła.
    Do wyłożonej całkowicie papierem formy włożyć biszkopt. Na nim ułożyć ok połowę śmietany z galaretką. Na śmietanę pokrojone truskawki, które przykryć należy resztą śmietany. Wstawić całość do lodówki.
  • 4. Mus:
    Pozostałe truskawki zmiksować blenderem na gładka masę. Jeśli nie są zbyt słodkie można dosypać cukru według uznania. Żelatynę rozpuścić w 100 mililitrach gorącej wody. Wlać gorącą do musu i schłodzić w lodówce lub zamrażalniku. Kiedy mus ładnie zgęstnieje można wyłożyć go na ciasto. Całość schować do lodówki. Gdy mus będzie prawie gotowy, to znaczy sprężysty i dobrze ścięty przez żelatynę, wierzch ciasta udekorować poziomkami.
    Ciasto trzeba schładzać całą noc w lodówce, żeby śmietana i mus dobrze stężały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Poziomki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować