Grillowana karkówka z cebulką

4.5 (144 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Porządny kawał mięcha, w lekko słodkawej marynacie na pewno zachwyci mięsożerców :) Do tego cebulka, która stanowi pyszny i chrupiący dodatek.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -4 plastry karkówki wieprzowej bez kości

    Marynata:
    -2 duże cebule
    -2 łyżeczki miodu płynnego
    -2 łyżeczki musztardy sarepskiej
    -2 łyżeczki ketchupu pikantnego
    -2 łyżeczki papryki słodkiej
    -1 łyżeczka papryki wędzonej
    -1 łyżeczka papryki ostrej
    -1/4 łyżeczki soli
    -7 łyżek oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Grillowana karkówka z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w grube pióra i odkładamy. Karkówkę lekko rozbijamy. Wszystkie składniki marynaty oprócz cebuli dokładnie mieszamy.
  • 2. Plastry mięsa wrzucamy do marynaty i dokładnie nacieramy. Wrzucamy cebulę i dokładnie mieszamy, aby każdy plaster był pokryty cebulą. Odkładamy na minimum półtorej godziny do lodówki.
  • 3. Mięso (razem z cebulką) grillujemy po 4 minuty z każdej strony w grillu elektrycznym, po 7 minut na przykrytej patelni grillowej lub po ok 8-9 minut na grillu tradycyjnym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować