Grillowana karkówka w imbirowej marynacie

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Plastry karkówki w pikantnej imbirowej marynacie będą świetnie smakowały zgrillowane zarówno na patelni jak i na ruszcie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • karczek wieprzowy – 700 g

    MARYNATA:
    sos sojowy – 3 łyżki
    świeży imbir – 3 cm
    whisky – 2 łyżki
    olej – 1 łyżka
    sok z cytryny – 1 łyżka
    sól – do smaku
    pieprz czarny – do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowana karkówka w imbirowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małej miseczce wymieszać sos sojowy, whisky, olej, sok z cytryny, sól, pieprz i świeży imbir pokrojony w cieniutkie plasterki.
  • 2. Mięso opłukać, pokroić na plastry i osuszyć ręcznikiem papierowym. Karkówkę natrzeć wcześniej przygotowana marynatą i odstawić na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
  • 3. Następnie wyjąć mięso z marynaty, osączyć, usunąć plasterki imbiru i grillować na rozgrzanej patelni grillowej lekko spryskanej olejem. Grillować z obu stron, aż mięso będzie miękkie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować