Chlebki pita

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Takie chlebki przygotowuje się bardzo szybko.Po upieczeniu kroimy je na cztery części,rozcinamy i podajemy z dowolnymi ulubionymi dodatkami.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    pół szklanki ciepłego mleka
    pół szklanki ciepłej wody
    3 dag drożdży
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka cukru
    półtorej łyżeczki soli

    dodatkowo:
    sezam do posypania
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    masło do posmarowania blaszek
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta Przekąski

Chlebki pita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem,połową ciepłego mleka i połową ciepłej wody.
  • 2. Następnie do drożdży dodajemy sól,oliwę i mąkę,stopniowo dolewamy pozostałe mleko i wodę,zagniatamy ciasto.Formujemy kulę,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części,każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Następnie wykładamy do posmarowanych blaszek masłem,o średnicy 23 cm.
  • 4. Następnie ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
  • 5. Chlebki pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować