Greckie ciasto bougatsa

3.33 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To ciasto kupiłam kiedyś gotowe w sklepie, ale kiedy znalazłam przepis, okazało się bardzo proste do zrobienia. W tradycyjnej wersji trzeba użyć semoliny, ale zastąpiłam ją kaszą manną.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 łyżki kaszy manny
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    2 jajka
    650 ml mleka
    1/2 szklanki cukru
    około 70 g masła
    1 opakowanie ciasta filo
    około 2 łyżki cukru pudru
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Greckie ciasto bougatsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj masę: do garnka daj jajka, mleko, kaszę mannę, mąkę kukurydzianą i 1/2 szklanki cukru. Wymieszaj trzepaczką. Postaw na gazie i gotuj, ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta. Wystudź.

    Masło rozpuść w rondelku. Rozłóż 1 płat ciasta filo i posmaruj je masłem za pomocą pędzelka. Na nim ułóż kolejny płat ciasta. Ułóż tak połowę płatków ciasta znajdujących się w opakowaniu, smarując każdy odrobiną masła. Wzdłuż na środku ciasta rozprowadź połowę masy. Puste części ciasta załóż na krem. Boki dociśnij. Tak przygotowane prostokątne ciasto przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Tak samo przygotuj ciasto z pozostałej połowy składników i połóż obok na blaszce. Natnij ciasta w trzech miejscach i posmaruj resztką masła. Piecz w 180 stopniach C przez 30 minut. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Europejska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować