Słodko-pikantne golonki w aromatycznej, ciemnej marynacie na bazie słodkiej coli, pachnącego cynamonu, pikantnego ketchupu i wyrazistego czosnku to świetna propozycja na niedzielny obiad oraz danie imprezowego stołu.
1 godz. 20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
3 sztuki golonki wieprzowej
6 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
2 marchewki
1 pęczek natki z pietruszki
1 kostka rosołowa
1 łyżeczka czarnego pieprzu
2 łyżki soli
około 1,5 wody
Golonka z nutą słodkości i ostrości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki umyć, natrzeć solą, przełożyć do garnka i zalać wodą. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, obraną marchew, natkę z pietruszki, kostkę rosołową, pieprz oraz sól. Całość wymieszać i wstawić do lodówki na około 8 godzin, a najlepiej na całą noc.
2.Po tym czasie golonki gotować w wodzie której się marynowały na wolnym ogniu, pod przykryciem około 90minut, następnie wyjąć golonki z wody, wystudzić, naciąć skórę w szachownicę i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
3.Marynata:
Czosnek przecisnąć przez praskę przełożyć do miski, dodać colę, ketchup, rozmaryn, cynamon, sok z cytryny, pieprz, sól, paprykę wędzoną i całość dokładnie wymieszać.
4.Gotową marynatą zalać golonki ułożone w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-45minut do zrumienienia skórki.
Komentarze