Golonka z indyka w warzywach

4.48 (172 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna, aromatyczna, miękka i prosta w przygotowaniu!

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g golonki z indyka
    4 marchewki
    3 pietruszki
    1 duża cebula
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    ok. 300 ml bulionu
    olej
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz czarny/ cayenne
    sól
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Golonka

Golonka z indyka w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i solą. Wstawić do naczynia.
    Pokroić w słupki marchewkę, pietruszkę, cebulę w krążki. Dodać do golonek.\
    Odstawić na ok. 2h, aby wszystko sobą przeszło.
  • 2. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć golonki z oby stron. Przełożyć do naczynia. A na tą samą patelnię wrzucić warzywa. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i wszystko razem podsmażyć ok. 2 min.
  • 3. Podgrzane warzywa zalać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, pieprz. Doprawić resztę do smaku. Zagotować.
  • 4. Warzywa dodać do golonek. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec godzinę. Po tym czasie zdjąć folię i dopiekać ok. 30 min aż golonki się ładnie przyrumienią.

Porady

Powstały sos często zagęszczam i serwuje razem kluskami gotowanymi na parze (pampuchami). Smakuje rewelacyjnie!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Marchewka Mięso Pietruszka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować