Golonka z indyka w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Golonki natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i solą. Wstawić do naczynia.
Pokroić w słupki marchewkę, pietruszkę, cebulę w krążki. Dodać do golonek.\
Odstawić na ok. 2h, aby wszystko sobą przeszło.
2.Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć golonki z oby stron. Przełożyć do naczynia. A na tą samą patelnię wrzucić warzywa. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i wszystko razem podsmażyć ok. 2 min.
4.Warzywa dodać do golonek. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec godzinę. Po tym czasie zdjąć folię i dopiekać ok. 30 min aż golonki się ładnie przyrumienią.
Porady
Powstały sos często zagęszczam i serwuje razem kluskami gotowanymi na parze (pampuchami). Smakuje rewelacyjnie!
Komentarze