Gołąbki ze świeżej kapusty

5 (157 ocen)

Pyszne gołąbeczki według przepisu mojej mamy.

Składniki:

  • - duża główka świeżej kapusty

    Farsz:

    - 1,5 kg mięsa mielonego
    - 1 duża cebula
    - 3 ząbki czosnku
    - 2 jajka
    - sól i pieprz
    - 2 woreczki ryżu ugotowanego przez 10 minut

    Sos:

    - 1 koncentrat pomidorowy - 190 g
    - 400 g śmietany zagęszczonej
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki ze świeżej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę myjemy i wykrawamy środek-zostawić, nie wyrzucać. Tak samo brzydkich liści nie wyrzucamy, lecz zostawiamy, bo będą potrzebne. W dużym garnku podgrzewamy posoloną wodę, wkładamy kapustę i parzymy liście. Wyciągamy całe liście (mają być miękkie).

    Farsz:

    Do miski wkładamy mięso mielone, ryż, jajka, podsmażoną cebulę z czosnkiem pokrojoną w małą kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

    Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty do wykończenia farszu.

    Na dno dużego garnka wykładamy pozostałości po kapuście, zalewamy wodą tak żeby liście były zakryte, a nawet trochę więcej. Układamy gołąbki.

    Sos:

    Śmietanę mieszamy z koncentratem i wylewamy na gołąbki. Dusimy pod lekko uchyloną pokrywka, na małym ogniu 2 godz. Zaglądając co jakiś czas, aby nie wykipiało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryż Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować