Gołąbki ze świeżej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę myjemy i wykrawamy środek-zostawić, nie wyrzucać. Tak samo brzydkich liści nie wyrzucamy, lecz zostawiamy, bo będą potrzebne. W dużym garnku podgrzewamy posoloną wodę, wkładamy kapustę i parzymy liście. Wyciągamy całe liście (mają być miękkie).
Farsz:
Do miski wkładamy mięso mielone, ryż, jajka, podsmażoną cebulę z czosnkiem pokrojoną w małą kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty do wykończenia farszu.
Na dno dużego garnka wykładamy pozostałości po kapuście, zalewamy wodą tak żeby liście były zakryte, a nawet trochę więcej. Układamy gołąbki.
Sos:
Śmietanę mieszamy z koncentratem i wylewamy na gołąbki. Dusimy pod lekko uchyloną pokrywka, na małym ogniu 2 godz. Zaglądając co jakiś czas, aby nie wykipiało.
Komentarze