KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z WARZYWAMI

4.5 (192 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny obiadek. Dzieciom tak smakował aż im się uszy trzęsły, a jak smakuje moim dziewczynkom to najbardziej mnie cieszy.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • klopsiki:
    - 0,5 kg mięsa mielonego
    - 1 jajko
    - 1 ząbek czosnku
    - sól i pieprz
    - 1 mała cebula
    - 1 czerstwa bułka namoczona w mleku - odsączona
    - 3 łyżki bułki tartej

    - 1 litr bulionu warzywnego

    - 1 marchewka

    -1 papryka czerwona
    - kawałek pora zielna część (10 cm)
    - 1 łyżka oliwy z oliwek

    - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    - 100 ml śmietany 30 %
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki

Klopsiki w sosie pomidorowym z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Marchew obieramy i kroimy w pół księżyce.
    Por i paprykę kroimy w paski i podsmażamy na oliwie.
    Klopsiki: Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, bułkę namoczoną i odsączoną w mleku, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebule pokrojoną w kostkę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i formujemy klopsiki.
    W małym garnku zagotowujemy bulion i wkładamy nasze klopsiki. Gotujemy. Po 10 minutach dodajemy marchew, dalej gotując. Gdy marchew będzie miękka dodajemy podsmażona paprykę z porem. Zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy 5 minut. Wlewamy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem. Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować