Jarski kapuśniak ze świeżej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno kroimy, zalewamy wodą i stawiamy na palnik. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Gdy cebulka zacznie się rumienić to dodajemy make pszenną i podsmażamy na zloty kolor. Następnie do cebuli dodajemy sos sojowy, podsmażamy jeszcze przez chwile, a następnie dodajemy do zupy. Do kapuśniaku dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, sol i pieprz do smaku. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do zupy. Kapuśniak nalewamy do miseczek i podajemy z pieczywem.
Komentarze