Jarski kapuśniak ze świeżej kapusty

4.42 (155 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Pyszny, kapuśniak w wersji wegetariańskiej.

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • kapusta biała 1 mała główka,

    marchew 2 szt,

    pietruszka biała 1 szt,

    ziemniak 3 szt,

    cebula 1 szt,

    koncentrat pomidorowy 3 łyżki,

    sos sojowy 3 łyżki,

    liść laurowy 2 szt,

    ziele angielskie 5 ziaren,

    kminek 1 łyżka,

    papryka słodka 1 łyżeczka,

    cząber 1 łyżeczka,

    majeranek pół łyżeczki,

    pieprz, sol do smaku,

    natka pietruszki 3 łyżki,

    czosnek 3 ząbki,

    mąka pszenna 2 łyżki,

    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.42 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Jarski kapuśniak ze świeżej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno kroimy, zalewamy wodą i stawiamy na palnik. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. Dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Gdy cebulka zacznie się rumienić to dodajemy make pszenną i podsmażamy na zloty kolor. Następnie do cebuli dodajemy sos sojowy, podsmażamy jeszcze przez chwile, a następnie dodajemy do zupy. Do kapuśniaku dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez praskę czosnek, sol i pieprz do smaku. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do zupy. Kapuśniak nalewamy do miseczek i podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować