Gołąbki z nóżek kurczaka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nóżki kurczaka umyc, sciagnąc skórę i oddzielić mięso od kości -następnie zmielić w maszynce.
Kapustę poszatkowac drobniutko i włożyc do miski razem z ryżem, zalać wrzącą wodą, odczekać 15 minut i dokładnie odcedzić, lekko odciskając.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklic ją na łyzce oleju na patelni.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroic na kawałki i dołożyc do zeszklonej cebuli, razem dusic pod przykryciem 15 minut. Pod koniec duszenia dodać przeciśnięte przez praske ząbki czosnku. Sos pomidorowy zmiksowac.
Mięso zmielone oraz kapuste z ryżem razem dokładnie wymieszać i przyprawic pieprzem i solą do smaku. Uformować około 8-9 sztuk okrągłych gołąbków (kotlecików).
2.Na patelni rozgrzac resztę oliwy i uformowane gołąbki przyrumienic z każdej strony, przełożyc do dużego nieprzywierającego garnka, rondla.
Sos pomidorowy wymieszać z około pół litra wody i śmietaną, zalać nim gołabki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 30-40 minut, a pod koniec gotowania można pokrywkę ściągnąc, dodac sól i pieprz do smaku oraz cukier. Konsystencje sosu mozemy w razie potrzeby zagęścic rozmieszaną dokladnie mąką ziemniaczana z zimną woda.
Można równiez do sosu dodać trochę ketchupu lub swoich ulubionych ziól, np. bazylie, oregano itp.
3.Gołabki nam w domu najlepiej smakują podane z pokorojona w paski kalarepka polaną olejem z pestek dyni.....
Kapustę białą możemy zastąpić kapustą włoską.
Komentarze