Gołąbki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku gotujemy wodę ,wkładamy kapustę i gotujmy parę minut na małym ogniu, aż będzie można łatwo oddzielać liście z główki, najlepiej przy pomocy dwóch widelców, uważając aby nie porwać liści i się nie poparzyć (najlepiej wyjmować kapustę na deskę,zdejmować 2,3 liście i ponownie wkładać o garnka na kilka minut ). Z liści kapusty,w które zawiniemy mięso ścina się zgrubienie. Pozostałymi liśćmi - małymi i porwanymi wykładamy dno garnka. Wody w której gotowała się kapusta nie wylewam.
2.Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i mieszamy. (niektórzy dają jajko, ale moim zdaniem nie jest to konieczne) Z wyrobionego mięsa formujemy w dłoniach kulki
3.Na wcześniej przygotowane liście kapusty nakładamy po 1 kulce farszu zawijamy boki liścia do środka i dokładnie zawijamy. Gołąbki układamy ściśle w garnku z wodą w której wcześniej gotowaliśmy kapustę ,posypujemy pokrojona w kostkę cebulą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, a na wierzchu kładę 2 liście kapusty
4.Gotuję około 40 minut, po których bulion odlewam i mieszam z koncentratem, przyprawiam (ja lubię gęsty sos ,więc dodaję zmiksowane na papkę ugotowane 2,3 liście kapusty, a potem trochę zasmażki ) i ponownie wlewam do gołąbków. Gotuję na małym ogniu jeszcze ok.20 min.
Komentarze