Gołąbki z mozzarellą

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad lub znudziły Ci się tradycyjne gołąbki oto przepis właśnie dla Ciebie. Takich gołąbków jeszcze nie jadłeś/aś. Spróbuj przekonaj się sam/a.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
    • 1 główka młodej kapusty
    • 1 marchew
    • 1 torebka ryżu
    • 1 jajko
    • 1 łyżka Vegety
    • 1 cebula
    • 200 g koncentratu pomidorowego
    • 390 g mozzarelli ( kulki)
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżka majeranku
    • ½ łyżeczki papryki ostrej
    • Sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. 1. Kapustę myję, przekładam do garnka, zalewam wodą i obgotowuję. Ryż gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu studzę.
    2. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną drobno pokrojoną cebule, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, ugotowany ryż, wsypuję majeranek, paprykę ostrą, sól. Masę mięsną dokładnie wyrabiam.
  • kapusta 2. 3. Na każdym liściu kapusty układam mięso i zwijam w roladki.
  • gołąbki 3. 4. Roladki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam wodą, wsypuję Vegetę i pod przykryciem piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
  • sos 4. 5. Po upieczeniu gołąbki przekładam do innego naczynia a sos z pieczenia wlewam do rondelka, dodaję przecier pomidorowy i gotuję do chwili zagotowania i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Sosem polewam gołąbki i układam pokrojoną w plasterki mozzarellę. Chwilkę zapiekam w piekarniku do chwili rozpuszczenia się mozzarelli.
  • gołabki 5. 6. Gotowe.
    7. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować