Gołąbki z czerwonej kapusty

4.39 (218 ocen)

  • 1 godz. 30 min

z kapusty czerwonej da się uzyskać około 10 liści na gołąbki. Resztę można zachować na surówkę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty średniej wielkości
    1 łyżka octu z białego wina

    Farsz:
    600-700 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
    100 g boczku wędzonego pokrojonego w małą kostkę
    1 średnia cebula pokrojona w małą kostkę
    1 łyżka bułki tartej
    1 jajko
    sól, pieprz

    Sos:
    1 litr wody po gotowaniu kapusty
    1 jabłko obrane i starte na tarce
    sok z pół cytryny
    2 łyżeczki mąki
Wystaw ocenę:

4.39 (218 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z czerwonej kapusty 1. Z kapusty zdjąć brzydkie wierzchnie liście i zachować je. Usunąć głąb.
    W 5-6 litrowym garnku zagotować wodę. Wlać ocet, włożyć kapustę i gotować około 10 minut. Ściągnąć 9-10 liści, a resztę kapusty zachować na surówkę. Odmierzyć 1 litr wody po kapuście, zrobimy z niej sos. Od razu można z tego litra odlać pół szklanki, do rozrobienia mąki do sosu. Niech sobie stygnie.

    Farsz:
    Cebulę z boczkiem podsmażyć na rumiano na patelni na odrobinie oleju.
    Mięso mielone z przysmażonym boczkiem i resztą składników dobrze wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Palcami maczanymi w wodzie podzielić farsz na tyle części, ile mamy liści, czyli 9-10.
    Z liści kapusty nożem ściąć grube nerwy (jak przy tradycyjnych gołąbkach), na środek każdego liścia położyć farsz i uformować gołąbki.

    Sos:
    Na dno szerokiego garnka położyć zachowane wcześniej liście kapusty. Wlać wodę z gotowania kapusty, dodać starte jabłko i sok z cytryny. Ułożyć gołąbki. W jednej lub dwóch warstwach. Przykryć garnek i gotować 50 – 60 minut na małym ogniu.
    Gdy już będą miękkie, wyjąć je z wody na półmisek. Wyjąć też liście z dna garnka. Już nie będą potrzebne. Do pół szklanki wody po kapuście, którą odlaliśmy wcześniej, wsypać mąkę i wymieszać, aby nie było grudek. Wlać do garnka i mieszając zagotować sos. W razie potrzeby doprawić solą, sokiem z cytryny lub odrobiną cukru. Włożyć z powrotem gołąbki.
    Gołąbki podawać z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować