Gołąbki z czerwonej kapusty

  • wyświetlono: 10147 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

z kapusty czerwonej da się uzyskać około 10 liści na gołąbki. Resztę można zachować na surówkę.

72164728_2453205768264736_6150364146777980928_n
  • 90min

Składniki

1 główka czerwonej kapusty średniej wielkości
1 łyżka octu z białego wina

Farsz:
600-700 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
100 g boczku wędzonego pokrojonego w małą kostkę
1 średnia cebula pokrojona w małą kostkę
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz

Sos:
1 litr wody po gotowaniu kapusty
1 jabłko obrane i starte na tarce
sok z pół cytryny
2 łyżeczki mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z czerwonej kapusty

  • Gołąbki z czerwonej kapusty1. Z kapusty zdjąć brzydkie wierzchnie liście i zachować je. Usunąć głąb.
    W 5-6 litrowym garnku zagotować wodę. Wlać ocet, włożyć kapustę i gotować około 10 minut. Ściągnąć 9-10 liści, a resztę kapusty zachować na surówkę. Odmierzyć 1 litr wody po kapuście, zrobimy z niej sos. Od razu można z tego litra odlać pół szklanki, do rozrobienia mąki do sosu. Niech sobie stygnie.

    Farsz:
    Cebulę z boczkiem podsmażyć na rumiano na patelni na odrobinie oleju.
    Mięso mielone z przysmażonym boczkiem i resztą składników dobrze wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Palcami maczanymi w wodzie podzielić farsz na tyle części, ile mamy liści, czyli 9-10.
    Z liści kapusty nożem ściąć grube nerwy (jak przy tradycyjnych gołąbkach), na środek każdego liścia położyć farsz i uformować gołąbki.

    Sos:
    Na dno szerokiego garnka położyć zachowane wcześniej liście kapusty. Wlać wodę z gotowania kapusty, dodać starte jabłko i sok z cytryny. Ułożyć gołąbki. W jednej lub dwóch warstwach. Przykryć garnek i gotować 50 – 60 minut na małym ogniu.
    Gdy już będą miękkie, wyjąć je z wody na półmisek. Wyjąć też liście z dna garnka. Już nie będą potrzebne. Do pół szklanki wody po kapuście, którą odlaliśmy wcześniej, wsypać mąkę i wymieszać, aby nie było grudek. Wlać do garnka i mieszając zagotować sos. W razie potrzeby doprawić solą, sokiem z cytryny lub odrobiną cukru. Włożyć z powrotem gołąbki.
    Gołąbki podawać z ziemniakami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadkapustamięso mieloneurodzinywieprzowinaWielkanocczerwona kapustamielonegołąbkiświętaboże narodzenieprzyjęciagołąbki z mięsemimieninykapusta czerwona inaczejimprezyobiad do sytaprzepis_miesiąca1000inne gołąbkiobiad urodzinowy

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki mięsne bez zawijania z kapustą pekińską

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gołąbki mięsne bez zawijania z kapustą pekińską

Smaczne, syte mięsne danie. Zamiast...

gołąbki z kapusty włoskiej

Dodane przez: dusiowa

Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym

nasze polskie gołąbki w trochę...

gołąbki bez zawijania, mielone z kapustą

Dodane przez: Goniak

Gołąbki dla leniwych, czyli mielone z kapustą

Gołąbki inaczej, czyli z kapustą...

Gołąbki

Dodane przez: tasty-and-fit

Gołąbki z włoskiej kapusty

Gołąbki z włoskiej kapusty. Naszym...

gołąbki

Dodane przez: wiola

Gołąbki z kapusty włoskiej

Zaczyna się sezon jesienny więc...

gołąbki z młodej kapusty

Dodane przez: iziona

Gołąbki z młodej kapusty

Uwielbiam gołąbki pod każdą postacią,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE