Gołąbki z piekarnika

5 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Klasyczne gołąbki pieczone w piekarniku, podane z ulubionym sosem to danie które nigdy się nie znudzi i zawsze smakuje. Dodatek kilku plastrów boczku do pieczenia, nada "barw smakowych" kapuście.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • duża główka kapusty

    * Farsz:

    1 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe i wołowe)
    0,5 kg ryżu
    2 małe cebule
    1 ząbek czosnku
    sól i pieprz z młynka
    maggi w płynie
    cząber
    masło do podsmażenia cebuli

    * Przyprawy do posypania złożonych gołąbków w garnku lub naczyniu do zapiekania:

    2 cebule pokrojone w grube plastry
    2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
    kilka cienkich plastrów boczku wędzonego
    magii w płynie do skropienia gołąbków
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Gołąbki

Gołąbki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty wycinamy ostrym nożem twardy głąb i przekładamy ją do garnka z gotującą wodą, wgłębieniem do dołu. Gotujemy około 6 minut i przekładamy na drugą stronę gotując kilka minut, aż liście będą łatwo odchodzić. Liście ściągamy pojedynczo i odkładamy do miski, aby ostygły.

    Ryż gotujemy na rosole lub w osolonej wodzie około 7 minut, nie może być rozgotowany. Zostawiamy do przestygnięcia.

    Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Do podsmażonej cebuli dodajemy ząbek czosnku drobno posiekany i zostawiamy całość do przestygnięcia.

    Przygotowane kawałki mięs mielimy, przekładamy do dużego naczynia, doprawiamy i wyrabiamy mięso dodając przestygnięty ryż i cebulę.

    Przygotowujemy liście kapusty (ścinamy twarde części i oddzielamy na bok brzydsze liście tzn. zbyt małe lub ponadrywane, aby wyłożyć nimi dno naczynia, w którym będziemy ciasno układać gołąbki).
    Gołąbki układamy w naczyniu łączeniem do dołu. Warstwę gołąbków posypujemy krążkami cebuli i plastrami boczku i skrapiamy maggi. Następnie układamy kolejną warstwę gołąbków i postępujemy podobnie. Na wierzch układamy liście kapusty, jeśli takie mamy , zapobiegną one zbytniemu spieczeniu kapusty.
    Gołąbki przed włożeniem do piekarnika podlewamy rosołem lub wodą. Pieczemy je pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1- 1,15 godziny.

    * Wywar z gołąbków nie wyrzucamy. Przecedzamy go przez sitko i będzie bazą do sosu. Wystarczy do niego dodać dodać passatę pomidorową, doprawić do smaku i podlać odrobiną słodkiej śmietanki i mamy gotowy sos pomidorowy.

Porady

* Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, pieczarkowych lub grzybowym. * Cząber świetnie się komponuje zarówno z mięsem jak i z kapustą, polecam spróbować go w takim zestawieniu. * Z podanej porcji farszu zrobiłam 18 małych gołąbków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować