Gołąbki z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty trzeba wyciąć tzw. głąb, a następnie obgotować w całości w gorącej wodzie z octem ,żeby liście stały się miękkie i zachowały kolor. Kapustę obgotowuj przez kilka minut ok 20 minut.. Następnie wyjmij kapustę z gorącej wody i delikatnie zdejmij z niej zewnętrzne liście. Kapustę ponownie włóż do gotującej się wody, a zdjęte liście włóż do miski z zimną wodą i z każdego liścia odetnij to zgrubienie, które znajduje się po środku.Powtarzaj do momentu, aż kapusta zostanie całkowicie obrana z liści.
Cebule obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni podgrzej oliwę i usmaż na niej cebulę, aż zmięknie. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmaż jeszcze chwilę.
Do miski wsyp ugotowany ryż, dodaj cebulę z czosnkiem oraz surowe mięso. Dodaj łyżkę majeranku, szczyptę soli oraz pieprzu ,a następnie wyrób masę.Uformuj w dłoniach małe kotleciki i każdy z nich zawiń liściem kapusty tak jak krokieta.
Dno garnka wyłóż częścią pozostałych liści np porwanych i ułóż na tym przygotowane gołąbki
Wlej do garnka wodę, tak by zakryło wierzch liści. Dodaj 2 kostki bulionowe i gotuj 60 minut,do miękkości kapusty.Po godzinie
dolej passatę i delikatnie wymieszaj. Gotuj około 10 minut.Na sam koniec wymieszaj śmietanę z mąkę i dodaj ostrożnie kilka łyżek sosu, by ją zahartować.Wlej do gołąbków i gotuj 5 minut.Posypałam natką pietruszki opcjonalnie.Smacznego.
Komentarze