Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

  • wyświetlono: 19470 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nie wiem czy znajdzie się ktoś, kto nie lubi gołąbków :) Gołąbki to tradycyjne i pyszne danie. Myślę, że prawie każdy zna na nie przepis od mamy albo od babci…

MagdalenaS

Składniki

1 główka kapusty
1 kg zmielonego mięsa ( np. wieprzowego)
2 woreczki ryżu
1 woreczek kaszy
1 jajko
2 cebule
2 ząbki czosnku
przyprawy ( sól, pieprz, papryka słodka i ostra, maggi, majeranek)
olej
bulion ( z 2-3 kostek rosołowych + ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy)

Sos według mojego przepisu :http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sos-pomidorowy-64

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z ryżem, kaszą i mięsem

  • 1. Przygotowujemy liście kapusty:
    Z kapusty wycinamy głąba. Kapustę wkładamy do dużego garnka z gotującą się wodą ( najlepiej aby cała główka była w wodzie). Gotujemy tak długo, aż z łatwością będzie można po kolei oddzielać liście. Wybieramy największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwu.
  • 2. Przygotowujemy farsz:
    Ryż i kaszę gotujemy ( al dente) i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni.
    W misce mieszamy mięso mielone, ryż, kaszę, cebulę, jajko, wyciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku.
  • 3. Przygotowujemy gołąbki:
    Z farszu formujemy podłużne kulki.
    Na każdy liść kapusty nakładamy porcję farszu ( delikatnie spłaszczamy). Następnie składamy do środka lewą i prawą stronę liścia, po czym ściśle zawijamy w roladkę, tak aby mięso nie wydostało się z gołąbków w czasie duszenia.
    Gołąbki dusimy w dużym garnku, którego spód wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. Układamy je tak, aby ściśle do siebie przylegały i wypełniały całą powierzchnię garnka. Możemy ułożyć je warstwowo. Zalewamy bulionem i przykrywamy liśćmi kapusty. Dusimy ok 1- 1,5godziny.
    Podajemy polane sosem pomidorowym. Smacznego!

Porady

Do gołąbków pasuje zarówno kasza gryczana, jak i jęczmienna. Farsz można wzbogacić także o grzyby.
Aby przyspieszyć przygotowanie, farsz można przyrządzić dzień wcześniej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżtania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadkaszaszkola_babcimama_mnie_nauczylakapustamięso mielone

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki

Dodane przez: czarrna

Gołąbki z kaszą i ryżem

Świeże gołąbki prosto z pieca,...

Gołąbki

Dodane przez: Ola1984

Gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami

Te gołąbki robię od kilku lat....

Włoskie gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami

Dodane przez: afrodyta

Włoskie gołąbki z ryżem, mięsem i pieczarkami

Tradycyjne gołąbki zawinięte we...

golabki

Dodane przez: Konto nieaktywne

GOŁĄBKI Z RYŻEM I MIĘSEM

Dzisiaj na obiad polecam gołąbki...

image-1afr267

Dodane przez: xamelka1

Gołąbki z mięsem, ryżem, kuskusem i warzywami

Najlepsze z pomidorowym sosem

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Dodane przez: peggi

Gołąbki z mielonym mięsem, boczkiem i ryżem

Pyszne gołąbki z mielonym mięsem,...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.