Pieczone Gołąbki Z Kapusty Coolwarp

  • wyświetlono: 3379 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Z tego typu kapusty naprawdę łatwo jest przygotować gołąbki i to nie ważne czy sparzymy całą główkę czy osobno liście, praca idzie szybko i sprawnie, a przygotowanie gołąbków w piekarniku sprawia, że nabierają pysznego lekko przypieczonego smaku ;)

gotowanietoproste
  • 14 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na około 12-14 gołąbków:



1 niewielka główka kapusty coolwarp (za moja zapłaciłam 2 zł)
około 400 g mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe)
1 torebka ryżu
1/2 główki sporej cebuli
sól, pieprz, papryka słodka

Na sos:

3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 %
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone warzywko np. domowe
około 800 ml wody lub bulionu

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczone Gołąbki Z Kapusty Coolwarp

  • Pieczone Gołąbki Z Kapusty Coolwarp1. 1. Ryz gotujemy krócej niż podano na opakowaniu ( u mnie 15 min ) następnie otwieramy woreczek i wysypujemy ryż aby ostygł.

    2. Z kapusty odkrajamy koniec, a następnie obkrajemy głąb, nie wyrywamy go. Liście zdejmujemy trzymając za najgrubszy nerw lekko poruszając na boki i ciągnąc do siebie.
  • Pieczone Gołąbki Z Kapusty Coolwarp2. 3. Zagotowujemy lekko osolona wodę w garnczku. Zanurzamy liście po kolei we wrzątku na około 1 -2 minuty, wyjmujemy i odstawiamy aby lekko przeschły i wystygły.
  • Pieczone Gołąbki Z Kapusty Coolwarp3. 4. W tej samej wodzie sparzymy cebulkę tzn wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości.

    5. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista.

    6. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście w gołąbki pamiętając aby brzegi liścia zawijać do środka a koniec liścia był zawsze na spodzie. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania.
  • Pieczone Gołąbki Z Kapusty Coolwarp4. 7. W garnku zagotowujemy wodę/bulion, dodajemy listki laurowe i kulki ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy.

    8. W szklance mieszamy śmietanę z mąką pszenną i gorącą wodą z bulionu. Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody, mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe.

    9. Zalewamy nasze gołąbki w formie tak aby sos przykrył ich prawie w całości.

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 90 minut.

    gotowe gołąbki podajemy ze świeżym chlebkiem lub ziemniaczkami. Smacznego !

Porady

Liście z kapusty możemy oczywiście zdjąć, obgotowując ją całą w garnku z posoloną wodą. Ja takiego garnka nie posiadam, a i wolałam ten sposób na zdjęcie liści :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżgołąbkiobiadna obiadprostełatwez piekarnikaz mięsempieczone gołąbkiz ryżemz mięsem mielonymmięso wołowo wieprzowegołąbki zapiekanena drugie danieCoolwarpkapusta coolwarppłaska kapustaz płaską kapustą

Komentarze

Podobne przepisy

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY-ZAPIEKANE

Dodane przez: doris_donia

GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY-ZAPIEKANE

NA BAZARKACH POJAWIŁY SIE JUŻ NOWALIJKI...

gołąbki

Dodane przez: wiola

Gołąbki z kapusty włoskiej

Zaczyna się sezon jesienny więc...

gołąbki

Dodane przez: Klaudia0318

Gołąbki z młodej kapusty

Gołąbki z młodej kapusty są łatwiejsze...

gołąbki z czerwonej kapusty

Dodane przez: agarybak76

Gołąbki z czerwonej kapusty

Bezmięsne gołąbki o nietypowym...

Szybkie Gołąbki Z Młodej Kapusty

Dodane przez: gotowanietoproste

Szybkie Gołąbki Z Młodej Kapusty

Pyszne gołąbki z młodej kapusty...

Gołąbki z kapusty włoskiej

Dodane przez: rena123

Gołąbki z kapusty włoskiej

Gołąbki to tradycyjne danie, ale...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE