Gołąbki bez zawijania

4.5 (165 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczne i pomysłowe danie obiadowe. Gołąbki, przygotowane w taki sposób przypominają smakiem te tradycyjne, jednak sposób przygotowania jest o wiele krótszy. Polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 gr mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    ½ główki kapusty włoskiej
    200 gr ryżu
    3 jajka
    1 szkl. kaszy manny
    Sól, pieprz, ostra papryka, jarzynka, czosnek granulowany do smaku
    Mąka do obtaczania
    Olej do smażenia
    SOS:
    ½ kostki masła
    1,5 l bulionu (może być z kostki)
    1 mały słoik przecieru pomidorowego
    1 kopiasta łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę włoską drobno posiekać, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i ostudzić.
    Ryż ugotować również w osolonym wrzątku do miękkości. Dodać do kapusty razem z mięsem. Następnie masę przyprawić solą, pieprzem, jarzynką, oraz czosnkiem, wbić jajka, dokładnie wymieszać i dodać kaszę mannę i ponownie dokładnie wymieszać.
    Z masy formować gołąbki, obtaczać w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
    Przygotować sos: masło rozpuścić, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, wlać bulion, dodać przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia.
    Usmażone gołąbki włożyć do sosu i dusić na średnim ogniu ok. 20-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować