Bardzo smaczne i pomysłowe danie obiadowe. Gołąbki, przygotowane w taki sposób przypominają smakiem te tradycyjne, jednak sposób przygotowania jest o wiele krótszy. Polecam.
1 godz. 30 min
Składniki:
500 gr mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
½ główki kapusty włoskiej
200 gr ryżu
3 jajka
1 szkl. kaszy manny
Sól, pieprz, ostra papryka, jarzynka, czosnek granulowany do smaku
Mąka do obtaczania
Olej do smażenia
SOS:
½ kostki masła
1,5 l bulionu (może być z kostki)
1 mały słoik przecieru pomidorowego
1 kopiasta łyżka mąki
Gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę włoską drobno posiekać, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i ostudzić.
Ryż ugotować również w osolonym wrzątku do miękkości. Dodać do kapusty razem z mięsem. Następnie masę przyprawić solą, pieprzem, jarzynką, oraz czosnkiem, wbić jajka, dokładnie wymieszać i dodać kaszę mannę i ponownie dokładnie wymieszać.
Z masy formować gołąbki, obtaczać w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Przygotować sos: masło rozpuścić, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, wlać bulion, dodać przecier pomidorowy i doprowadzić do wrzenia.
Usmażone gołąbki włożyć do sosu i dusić na średnim ogniu ok. 20-30 minut.
Komentarze