Gofry podwójnie jagodowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Domowe, szybkie gofry podwójnie jagodowe, bo porcja jagód w cieście i na śmietanie. Któż z nas nie lubi gofrów. Dla mnie to są smaki dzieciństwa, niepowtarzalne. Sam zapach już przywołuje wspomnienia.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • gofry:

    1 szklanka mąki pszennej
    100 ml oleju
    150 ml mleka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 jajka
    1/2 szklanki jagód

    nadzienie:

    300 ml śmietanki
    i kremówki 30 %
    1 szklanka jagód
    cukier puder
    5 bezów
    orzechy brazylijskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Gofry

Gofry podwójnie jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gofry:

    Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, olej, mleko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia mieszam mikserem. Osobno ubijam białka na sztywno. Dodaję do ciasta i mieszam już łyżką. Dodaję jagody i mieszam.
    Gofrownicę smaruję olejem, nagrzewam, wylewam po dwie łyżki ciasta i piekę około 7 minut zależy to od mocy gofrownicy. Gofry po wyjęciu układam na kratce żeby ostygły i zrobiły się chrupiące.

    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam z łyżką cukru pudru. Gofry podaję ze śmietaną, jagodami, orzechami, pokruszonymi bezami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować