Gofry idealne

4.5 (159 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Witam i zapraszam na pyszne gofry. Z podanej ilości składników wychodzi około 8-10szt. Gofry są mało słodkie ale bardzo chrupiące. Podane z powidłami śliwkowych smakują idealnie. Polecam.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1.5 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
    2.5 łyżeczki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego można pominąć
    1/2 szklanki oleju
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Gofry idealne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek.
    Żółtka zmiksować z cukrami, miksując dodajemy mleko, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia. W osobnej misce ubijamy białka, przekładamy do masy delikatnie mieszając najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto na gofry odstawiamy aby odpoczęło na około 15 min ( ale nie jest to konieczne).
    Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy porcję ciasta ( ja to robię zawsze przy pomocy chochelki do sosu).
    Gofry pieczemy około 5-6 min ( w zależności od rodzaju i mocy gofrownicy u mnie 1000W).
    Upieczone gofry mają mieć złoto brązowy kolor, muszą być chrupiące z zewnątrz a miękkie i puszyste w środku.



    Ciepłe gofry studzimy na kratce.
    Podajemy z bitą śmietaną, dżemem, owocami posypane cukrem pudrem lub tak jak u mnie powidłami śliwkowymi.
    Rodzaj dodatków zależy od tego na co mamy ochotę.
    SMACZNEGO.

Porady

Ja tym razem pominęłam mleko i całość zrobiłam na wodzie mineralnej. Można dodać więcej cukru jeśli ktoś lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować