gofry jagodowe

0 (0 ocen)

Rozpływające się w ustach gofry z dodatkiem jagód.

Składniki:

  • proporcje na 8-10 gofrów:
    5 żółtek
    5 białek
    szczypta soli
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki pszennej typ 405
    łyżka mąki kokosowej
    10 dag stopionego masła
    ziarna z laski wanilii
    4 łyżki jagód

    jagody do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gofry jagodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Usztywniamy cukrem.
  • 2. Do ubitej piany wlewamy żółtka i ciągle ubijamy.
  • gotowe ciasto 3. Do piany dodajemy stopione ostudzone masło i delikatnie mieszamy łyżką - najlepiej silikonową łopatką. Dodajemy wanilię i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy jagody i znów delikatnie mieszamy.
  • 4. Ciasto nabieramy łyżką i nalewamy na nagrzaną formę do gofrów. Pieczemy około 3 minut, czas pieczenia zależny jest od gofrownicy.
  • 5. Podajemy gorące posypane jagodami.

Porady

Gofry z jagodami możemy podawać z naszymi ulubionymi dodatkami np. z bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować