Gofry jaglano-dyniowe

4.2 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na dyniowe  gofry, zrobione na mące jaglanej są smaczne, delikatne i kruche. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam gofry na śniadanie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto na gofry:
    200 g puree z pieczonej dyni hokkaido
    2 jajka
    2 łyżki cukru trzcinowego
    100g ml mleka
    2 łyżki oleju
    120 g mąki jaglanej pełnoziarnistej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki oleju roślinnego  lub roztopionego masła

    Dodatki:
    2 łyżki pestek dyni
    1 łyżka masła klarowanego lub olej  do smażenia
    1 - 2 świeże figi
    miód
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Gofry

Gofry jaglano-dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gofrownicę natłuszczamy i rozgrzewamy.
    Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę, dodajemy pestki dyni mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy na 10 minut, by mąka wchłonęła płyn.
    Smażymy porcję ciasta  w dobrze nagrzanej gofrownicy, wysmarowanej odrobiną oleju, kilka dobrych minut na złoty kolor (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy; gofry jaglane nieco dłużej się smażą od zwykłych).
    Do gofrów dodajemy ulubione dodatki.

Porady

Można wykorzystać gotowe puree z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Mąka jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować