Polenta z twarogiem i jajkiem w koszulce

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Polenta z twarogiem i jajkiem w koszulce to dobry pomysł na śniadanie! To danie jest bogate w białko, błonnik i węglowodany, co sprawia, że jest to pożywne i sycące śniadanie. Polenta jest wspaniałym źródłem węglowodanów złożonych, które zapewniają długotrwałe uczucie sytości i energii, a dodatek twarogu i jajka dostarczy organizmowi wartościowego białka. Jajko w koszulce jest dobrym źródłem witamin i minerałów, a smaczne żółtko doda potrawie pożywności i pysznego smaku.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • •1/2 szkl. polenty
    •1,5 szkl. wody
    •1 łyżka masła
    •50 g twarogu
    •sól, pieprz

    Do podania:
    •jajko
    •rukola, świeże zioła
    •świeżo zmielony pieprz
    •ocet lub sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Polenta Jajko w koszulce

Polenta z twarogiem i jajkiem w koszulce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polentę ugotować w osolonej, wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, pod koniec gotowania dodać masło, twaróg i dokładnie wymieszać. Wyłożyć do talerz, na wierzchu jajko w koszulce i rukolę. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem.
    By UGOTOWAĆ JAJKO W KOSZULCE: wbić jajko do małej miseczki, w ten sposób, aby nie rozlać żółtka. Zagotować około litr wody, dodać pół łyżeczki soli i łyżeczkę octu (lub soku z cytryny) Zamieszać łyżką robiąc wir wodny, a następnie z miseczki wlać jajko do wody w powstały wir, gotować ok. 1,5-2 min.,w lekko gotującej się wodzie aż same białka się zetną. Wówczas wyjąć je łyżką cedzakową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Twaróg Mąka kukurydziana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować