Muffiny z jabłkami - mięciutkie, delikatne, pachnące, lekko maślane, obtoczone w cukrze cynamonowym. Zapiszcie przepis na potem bo z pewnością będziecie do niego wracać!
Muffiny z jabłkami w cynamonowym cukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w 1 cm kostkę.
Tradycyjnie jak na muffiny: w jednym naczyniu wymieszać składniki płynne: mus, miód, jajka i masło.
W drugim naczyniuwymieszać składniki sypkie: obie mąki, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Następnie połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać do połączenia składników, dodając jabłka.
Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffiny (nakładałam prawie pełne.
Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180ºC. lub do tzw. suchego patyczka.
Jeszcze ciepłe wyjąć na kratkę. Krótko obtaczać w roztopionym maśle, a następnie w cynamonowym cukrze. Odkładać na paterę.
Komentarze