Muffiny z jabłkami w cynamonowym cukrze

5 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Muffiny z jabłkami - mięciutkie, delikatne, pachnące, lekko maślane, obtoczone w cukrze cynamonowym. Zapiszcie przepis na potem bo z pewnością będziecie do niego wracać!

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 12 muffinek:
    1 szklanka musu jabłkowego
    2 jajka
    4 łyżki masła roztopionego
    2 łyżki miodu
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki pszennej razowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki mielonegо kardamonu
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki soli
    1 średniej wielkości jabłko

    Ponadto:
    100 g cukru
    2 łyżeczki zmielonego cynamonu
    60 g masła, roztopionego
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Muffinki z jabłkami

Muffiny z jabłkami w cynamonowym cukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne, pokroić w 1 cm kostkę.
    Tradycyjnie jak na muffiny: w jednym naczyniu wymieszać składniki płynne: mus, miód, jajka i masło.
    W drugim naczyniuwymieszać składniki sypkie: obie mąki, przyprawę korzenną, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Następnie połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać do połączenia składników, dodając jabłka.
    Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffiny (nakładałam prawie pełne.
    Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180ºC. lub do tzw. suchego patyczka.
    Jeszcze ciepłe wyjąć na kratkę. Krótko obtaczać w roztopionym maśle, a następnie w cynamonowym cukrze. Odkładać na paterę.

    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Cynamon Miód Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować