Sałatka z łososiem, komosą ryżową ,szpinakiem i sosem na bazie oleju lnianego

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dzisiaj taka propozycja na sałatkę z łososiem, komosą ryżową ,szpinakiem i sosem na bazie oleju lnianego tłoczonego na zimno.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
    nieduża czerwona słodka papryka
    1-2 ogórki gruntowe
    garść szpinaku, staranie wypłukanego i osuszonego
    60 g łososia wędzonego
    1/3 puszki białej lub czerwonej fasolki

    składniki na sos:
    olej lniany tłoczony na zimno - 2 łyżki
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
    1 łyżeczka soku z cytryny
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z łososiem, komosą ryżową ,szpinakiem i sosem na bazie oleju lnianego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - komosę wypłukać, umieścić w garnku, zalać wodą (2 cm ponad poziom komosy), doprawić solą i zagotować. Przykryć i gotować ok. 15 minut; pozostawić, aż komosa napęcznieje i wchłonie całą wodę.
    - Obrać i pokroić w kostkę ogórka oraz paprykę.
    - Płaty łososia pokroić na mniejsze kawałki.
    - Fasolę z puszki przełożyć na sitko, przepłukać wodą i pozostawić do odsączenia.
    - Składniki sosu dokładnie wymieszać.
    - W miseczce ułożyć kolejno wszystkie składniki, całość poleć sosem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Komosa ryżowa (quinoa) Szpinak Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować