Dzisiaj taka propozycja na sałatkę z łososiem, komosą ryżową ,szpinakiem i sosem na bazie oleju lnianego tłoczonego na zimno.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
nieduża czerwona słodka papryka
1-2 ogórki gruntowe
garść szpinaku, staranie wypłukanego i osuszonego
60 g łososia wędzonego
1/3 puszki białej lub czerwonej fasolki
składniki na sos:
olej lniany tłoczony na zimno - 2 łyżki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz do smaku
Sałatka z łososiem, komosą ryżową ,szpinakiem i sosem na bazie oleju lnianego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- komosę wypłukać, umieścić w garnku, zalać wodą (2 cm ponad poziom komosy), doprawić solą i zagotować. Przykryć i gotować ok. 15 minut; pozostawić, aż komosa napęcznieje i wchłonie całą wodę.
- Obrać i pokroić w kostkę ogórka oraz paprykę.
- Płaty łososia pokroić na mniejsze kawałki.
- Fasolę z puszki przełożyć na sitko, przepłukać wodą i pozostawić do odsączenia.
- Składniki sosu dokładnie wymieszać.
- W miseczce ułożyć kolejno wszystkie składniki, całość poleć sosem.
Komentarze