Gazpacho z orzechowym pesto z bazylii i salsą warzywną z wędzonym łososiem

  • wyświetlono: 27 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Gazpacho zwane także salmorejo jest pyszną, hiszpańską zupą na zimo. Przepisów na ten chłodnik jest mnóstwo, każdy za pewne pyszny i nie powtarzalny. Moja zupa powstała na bazie czerwonych warzyw i miąższu z białego pieczywa, doprawiona pikantnym czosnkiem i cebulą. Lekko kwaśny smak uzyskałam dzięki soku z limonki i dodatku octu . Tę zupę schłodzoną można podać już w takiej postaci, ja jednak troszcząc się o potrzeby gości i domowników udoskonaliłam jej wygląd smakowo i kolorystycznie. Jest idealnym chłodnikiem na ciepłe dni, gasi pragnienie i zaspokaja apetyt :)

martyna
  • 8 porcje
  • 35min

Składniki

1 kg pomidorów
2 ogórki gruntowe
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 ml bulionu warzywnego( można pominąć)
1 łyżka octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka miąższu z białego pieczywa np. z chleba lub kajzerki
sól,pieprz
Salsa warzywna z wędzonym łososiem:
2 pomidory
1 ogórek gruntowy
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebuli
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku z limonki
100g. łososia MOWI Pure wędzonego na zimno
Pesto z bazylii:
1 garść świeżych liści bazylii
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony czarny pieprz

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Gazpacho z orzechowym pesto z bazylii i salsą warzywną z wędzonym łososiem

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
    Z papryk usunąć gniazda nasienne.
    Ogórki, cebulę oraz czosnek obrać ze skórki.
    Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w kielichu blendera.
    Wlać bulion, ocet, oliwę oraz dodać miąższ pieczywa.
    Doprawić solą i pieprzem
    Całość zblendować na gładki krem.
    Odstawić do lodówki na 2 godz.
  • 2. Salsa warzywna z wędzonym łososiem:
    Obrane, umyte warzywa pokroić w kostkę.
    Łososia porwać na małe kawałki.
    Warzywa wymieszać z łososiem, natką pietruszki oraz sokiem z limonki.
  • 3. Pesto z bazylii: Liście bazylii umieścić w kielichu blendera, dodać orzechy włoskie, ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek.
    Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    Całość zblendować.
  • 4. Gazpacho rozlać na porcję, na wierzch ułożyć pesto oraz salsę warzywną z łososiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chłodnikgazpachopesto z bazyliizupa na zimnochłodnik warzywnysalsa warzywnaorzechowe pesto
 

Komentarze

Podobne przepisy

krem z ziemniaków

Dodane przez: Anyzkowo

Zupa krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

idealnie rozgrzewająca.

Krem z cukinii z bazylią i pulpecikami

Dodane przez: igraszki losu

Krem z cukinii z bazylią i pulpecikami

Delikatny krem z cukinii z subtelną...

Krem z kiszonej kapusty z wędzonym łososiem i koperkiem

Dodane przez: Ewelina Marcin

Krem z kiszonej kapusty z wędzonym łososiem...

Kwaśny krem z kiszonej kapusty...

Szybkie gazpacho

Dodane przez: EwaSidor

Gazpacho z nowalijkami

Szybkie smaczne gazpacho z nowalijkami

Zupa Jarzynowa z wędzonym łososiem

Dodane przez: AnkaFiranka

Zupa jarzynowa z wędzonym łososiem

Zupa jarzynowa sprawdzi się świetnie...

Krem z cukini i bazylii

Dodane przez: mysza75

Krem z cukini i bazylii

Krem z cukinii i bazylii cytrynowej....