Gazpacho z orzechowym pesto z bazylii i salsą warzywną z wędzonym łososiem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 8 osób

Gazpacho zwane także salmorejo jest pyszną, hiszpańską zupą na zimo.
Przepisów na ten chłodnik jest mnóstwo, każdy za pewne pyszny i nie powtarzalny.
Moja zupa powstała na bazie czerwonych warzyw i miąższu z białego pieczywa, doprawiona pikantnym czosnkiem i cebulą.
Lekko kwaśny smak uzyskałam dzięki soku z limonki i dodatku octu .
Tę zupę schłodzoną można podać już w takiej postaci, ja jednak troszcząc się o potrzeby gości i domowników udoskonaliłam jej wygląd smakowo i kolorystycznie. Jest idealnym chłodnikiem na ciepłe dni, gasi pragnienie i zaspokaja apetyt :)

  • 35 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
    2 ogórki gruntowe
    1 czerwona papryka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    200 ml bulionu warzywnego( można pominąć)
    1 łyżka octu winnego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 szklanka miąższu z białego pieczywa np. z chleba lub kajzerki
    sól,pieprz
    Salsa warzywna z wędzonym łososiem:
    2 pomidory
    1 ogórek gruntowy
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 cebuli
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka soku z limonki
    100g. łososia MOWI Pure wędzonego na zimno
    Pesto z bazylii:
    1 garść świeżych liści bazylii
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki oliwy z oliwek
    świeżo mielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Gazpacho Pesto Salsa

Gazpacho z orzechowym pesto z bazylii i salsą warzywną z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
    Z papryk usunąć gniazda nasienne.
    Ogórki, cebulę oraz czosnek obrać ze skórki.
    Warzywa pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w kielichu blendera.
    Wlać bulion, ocet, oliwę oraz dodać miąższ pieczywa.
    Doprawić solą i pieprzem
    Całość zblendować na gładki krem.
    Odstawić do lodówki na 2 godz.
  • 2. Salsa warzywna z wędzonym łososiem:
    Obrane, umyte warzywa pokroić w kostkę.
    Łososia porwać na małe kawałki.
    Warzywa wymieszać z łososiem, natką pietruszki oraz sokiem z limonki.
  • 3. Pesto z bazylii: Liście bazylii umieścić w kielichu blendera, dodać orzechy włoskie, ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek.
    Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    Całość zblendować.
  • 4. Gazpacho rozlać na porcję, na wierzch ułożyć pesto oraz salsę warzywną z łososiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować