Pesto z bazylii i słonecznika

4.48 (155 ocen)

  • 10 min

Pyszne i wyraziste, idealne do makaronów i jako dip do pieczywa.

  • 10 min

Składniki:

  • 30g świeżych liści bazylii
    60g pestek słonecznika
    5-8g soli
    2 ząbki czosnku
    20-25g startego, twardego sera(najlepiej długodojrzewającego)
    5 pełnych łyżek oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto

Pesto z bazylii i słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pestki słonecznika prażymy przez dwie, trzy minuty na suchej patelni do momentu zarumienienia.
  • 2. Słonecznik, świeże liście bazylii, sól, czosnek, ser i dwie łyżki oliwy z oliwek przekładamy do siekacza i miksujemy na wysokich obrotach przez minutę,
    (powinny być wyczuwalne kawałeczki słonecznika).
  • 3. Gotowe pesto przekładamy do miseczki lub słoika i polewamy pozostałymi trzema łyżkami oliwy z oliwek.
    Gotowe!

Porady

Pesto podaję z makaronem spaghetti z tuńczykiem, brokułami i serem długodojrzewającym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Makaron Słonecznik Oliwa z oliwek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować