Galaretka z czerwonej porzeczki

1 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mus – galaretka -pełen witaminy C. Idealny do deserów, ciast, naleśników.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg czerwonej porzeczki po obraniu z szypułek
    0,7 kg cukru
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Galaretka z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: porzeczki opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka o podwójnym dnie, wlać około 1/3 szklanki wody, zagotować i gotować około 5 minut. Następnie porzeczki przetrzeć przez gęste sito by pozbyć się ziaren. Przetarty mus przełożyć ponownie do garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu około 1 godziny, często mieszać. Gorący mus przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem. Galaretkę z czerwonej porzeczki można odstawić do wystygnięcia.

Porady

1. do wykonania galaretki dobrze jest użyć świeżych owoców, ja korzystałam z mrożonych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.47 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
galaretka z porzeczki

To może cię zainteresować