Tą galaretką zakończyłam swój tegoroczny sezon porzeczkowy,sprawdza się doskonale zimą gdy brak jest świeżych owoców a świeża bułeczka z masełkiem i galaretką smakuje doskonale!
PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Galaretka z czerwonej porzeczkihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/49/c190945c55da8623473018fbcd5aeb8ce5fde881.jpeg27602070http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/galaretka-z-czerwonej-porzeczki-16
1 kg czerwonej porzeczki
70 dag cukru
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania przepisu:
Galaretka z czerwonej porzeczki
1.
Porzeczkę przebieramy z liści i łodyżek,myjemy osączamy na durszlaku wsypujemy do garnka z grubym dnem,wsypujemy cukier ,mieszamy i gotujemy przez około 2 godzin na najmniejszej mocy palnika bez pokrywki aż galaretka nabierze konsystencji kisielu, dodając sok z cytryny -porzeczki zawierają w sobie dużo pektyn nie ma potrzeby stosowania żadnych żelfiksów i ulepszaczy. Można w trakcie gotowania zmiksować owoce blenderem jeśli ktoś chce otrzymać gładki mus owocowy.Gotową galaretkę przelewamy do wyparzonych suchych słoiczków zakręcamy odwracamy do góry dnem i okręcamy w koc.Na drugi dzień wynosimy do spiżarki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze