Galaretka z czerwonej porzeczki

4.5 (150 ocen)

  • 3 godz.

Tą galaretką zakończyłam swój tegoroczny sezon porzeczkowy,sprawdza się doskonale zimą gdy brak jest świeżych owoców a świeża bułeczka z masełkiem i galaretką smakuje doskonale!

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg czerwonej porzeczki
    70 dag cukru
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Galaretka z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Porzeczki z cukrem 1. Porzeczkę przebieramy z liści i łodyżek,myjemy osączamy na durszlaku wsypujemy do garnka z grubym dnem,wsypujemy cukier ,mieszamy i gotujemy przez około 2 godzin na najmniejszej mocy palnika bez pokrywki aż galaretka nabierze konsystencji kisielu, dodając sok z cytryny -porzeczki zawierają w sobie dużo pektyn nie ma potrzeby stosowania żadnych żelfiksów i ulepszaczy. Można w trakcie gotowania zmiksować owoce blenderem jeśli ktoś chce otrzymać gładki mus owocowy.Gotową galaretkę przelewamy do wyparzonych suchych słoiczków zakręcamy odwracamy do góry dnem i okręcamy w koc.Na drugi dzień wynosimy do spiżarki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

4.47 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
galaretka z porzeczki

To może cię zainteresować