Tą galaretką zakończyłam swój tegoroczny sezon porzeczkowy,sprawdza się doskonale zimą gdy brak jest świeżych owoców a świeża bułeczka z masełkiem i galaretką smakuje doskonale!
3 godz.
Składniki:
1 kg czerwonej porzeczki
70 dag cukru
1 łyżka soku z cytryny
Galaretka z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczkę przebieramy z liści i łodyżek,myjemy osączamy na durszlaku wsypujemy do garnka z grubym dnem,wsypujemy cukier ,mieszamy i gotujemy przez około 2 godzin na najmniejszej mocy palnika bez pokrywki aż galaretka nabierze konsystencji kisielu, dodając sok z cytryny -porzeczki zawierają w sobie dużo pektyn nie ma potrzeby stosowania żadnych żelfiksów i ulepszaczy. Można w trakcie gotowania zmiksować owoce blenderem jeśli ktoś chce otrzymać gładki mus owocowy.Gotową galaretkę przelewamy do wyparzonych suchych słoiczków zakręcamy odwracamy do góry dnem i okręcamy w koc.Na drugi dzień wynosimy do spiżarki.
Komentarze