Smaczna tradycyjna galaretka mięsna idealna jako przystawka na różne okazje i święta.
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
2 nóżki wieprzowe
1 udka z kurczaka
1 golonka z indyka
1 szyja z indyka
0,5 kg łapek z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
0,5 selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
Pęczek natki pietruszki
Liść laurowy - 2
Ziele angielskie-3
Pieprz w ziarnach-3
Sól pieprz do smaku
Dodatkowo
Sok z cytryny lub ocet
Galaretka mięsna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukaj, włóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj zbierz szumowiny, dodaj warzywa i przyprawy. Gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem.
Warzywa i mięso wyjmij, a wywar przelej przez sito. Mięso ostudź, obierz i pokrój na kawałki.
Na dno salaterek ułóż plasterki marchewki i natkę pietruszki, wypełnij do połowy mięsem i zalej wywarem. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc żeby zastygły.
Porady
Przed podaniem możesz skropić sokiem z cytryny lub ocetem.
Komentarze