Galaretka mięsna

4 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Smaczna tradycyjna galaretka mięsna idealna jako przystawka na różne okazje i święta.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 2 nóżki wieprzowe
    1 udka z kurczaka
    1 golonka z indyka
    1 szyja z indyka
    0,5 kg łapek z kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    0,5 selera
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    Pęczek natki pietruszki
    Liść laurowy - 2
    Ziele angielskie-3
    Pieprz w ziarnach-3
    Sól pieprz do smaku
    Dodatkowo
    Sok z cytryny lub ocet
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Nóżki w galarecie

Galaretka mięsna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukaj, włóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj zbierz szumowiny, dodaj warzywa i przyprawy. Gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem.
    Warzywa i mięso wyjmij, a wywar przelej przez sito. Mięso ostudź, obierz i pokrój na kawałki.
    Na dno salaterek ułóż plasterki marchewki i natkę pietruszki, wypełnij do połowy mięsem i zalej wywarem. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc żeby zastygły.

Porady

Przed podaniem możesz skropić sokiem z cytryny lub ocetem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować