Bieszczadzkie placki z kapusty kiszonej tzw. fuczki łemkowskie

4.44 (150 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Danie mojego dzieciństwa. Pamiętam jak Babcia robiła mi te placuszki jeszcze na kuchni kaflowej. Smak dzieciństwa zagościł moim domu o kiedy przypomniałam sobie o nich.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 200g kiszonej kapusty
    1 jajko
    200ml mleka
    150g mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku
    opcjonalnie: kminek, cząber, majeranek
    masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

4.44 (150 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Placki

Bieszczadzkie placki z kapusty kiszonej tzw. fuczki łemkowskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fuczki  łemkowskie 1. Kapustę odciśnij i posiekaj. Z jajka, mleka i mąki zrób ciasto naleśnikowe, dopraw je solą i świeżo mielonym pieprzem, dodaj posiekaną kapustę kiszoną i ewentualnie opcjonalne przyprawy. Smaż na maśle (najlepiej klarowanym) po 2-3 minuty z każdej strony. Podawaj gorące.

Porady

Ja osobiście lubię podawać je z sosem pomidorowym i pieczenią rzymską. Opcjonalnie można podawać je z kwaśną śmietaną, do dań mięsnych lub ryby albo z mocnym sosem czosnkowym na bazie jogurtu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować