Danie jest po prostu super! Pyszne, delikatne i bardzo dekoracyjne a do tego niezbyt kaloryczne:) Z podanych składników wyszła mi porcja 410 g/410 kcal, więc może to być porcja dla dwóch lub dwie porcje dla jednej-u mnie ta druga opcja:)
Składniki:
3-4 zielone szparagi
150 g sera białego półtłustego
3 jajka
40 g szczawiu
½ pęczka rzodkiewek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
Sól, pieprz do smaku
Fritata ze szczawiem i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi umyć, obrać. Przekroić na pół, przełożyć do miski i zalać wrzątkiem na około 5-7 minut. Następnie przełożyć na sito aby woda dobrze odpłynęła. Szczaw opłukać i osuszyć.
2.Do miski przełożyć ser i rozkruszyć go widelcem. Wbić jajka i dokładnie wymieszać, aby nie było zbyt dużych grudek sera.
3.Szczaw drobno posiekać i dodać do miski z jajkami i serem
4.Obrany czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do reszty składników. Doprawić do smaku, pieprzem i ziołami. Dokładnie wymieszać zawartość miski
5.Przełożyć do silikonowej keksówki. Ułożyć połówki szparagów. Sprawione rzodkiewki przekroić na pół i ułożyć między szparagami. Piec w 180-190 st około 30-35 minut ( bez przykrycia). Smacznego!
Komentarze